tisdag 18 januari 2011

Årets Näräventyrare 2010 är...

Kategori vuxen

Expedition Vintersarek och ledaren
Joel Karlberg.
Mölnlycke


Joel Karlberg står som tvåa från vänster på bilden tillsammans med övriga medlemmarna i Expedition Vintersarek.
Grattis!

Beskrivning av Joel Karlberg och näräventyret Vintersarek:
En av tankarna kring vårt projekt Vintersarek var att visa på vilka fantastiska naturområden som finns i vårt eget avlånga land. Att man inte behöver resa jorden runt för att
genomföra ett riktigt äventyr. Hur som helst tillbringade vi 90 dagar av vintern som gick i Sareks nationalpark, boende i tält och snögrottor. Glädjerusiga åk från de dramatiska bergsidorna blandades med fantastiska turer i dalarna och en eller annan långtråkig dag inblåsta i lägret. Läs gärna mer på vår hemsida http://vintersarek.se/
Med detta sagt skulle jag vilja nominera vår "Expeditionsledare" Joel Karlberg därför att han var den som tog det första steget mot att göra verklighet av denna drömtur.

Alexander Amprazis motivering:
Vintersarek är ett projekt som lyfter fram Sverige som äventyrsland där karg och äventyrlig vinter går att hitta så nära som i Sarek. Projektet är väl genomfört och dokumenterat där man genom små medel har lyckats skapa ett stort intresse i media. Vintersarek är ett exempel på att stora utmaningar och vacker natur finns nära tillhands utan långa resor och stora kostnader.
Kategori ungdom

Oskar Åkesson 10år.
Skövde


Oskar Äkesson är en "Mini-Skinnarmo" enligt Alexander Amprazis som utsett Oskar till ärets Näräventyrare 2010, kategori ungdom.
Grattis!

Beskrivning av Oskars näräventyr:
Hej jag skulle vilja nominera min son Oskar 10år från Stöpen norr om Skövde till årets Näräventyrare 2010. I januari läste han en överlevnadsbok om att göra en snögrotta för att sova i. Så han började lasta upp en jättestor snöhög på gräsmattan som sedan fick frysa till några dagar. Sedan grävde han ur den för att sova i den. Då kom frågan: pappa du kan väl sova med mig?
Jag svarade ja utan betänketid. När så helgen kom tog vi fram tjocka sovsäckar och kröp in i snökojan. Det var trångt men inte kallt. Ute var det värsta snöovädret. Vi sov riktigt gott den natten. Vi hade fuskat liten när vi täppte för öppningen så det yrde in lite snö.
MVH Björn.

Alexander Amprazis motivering:
Oskar har på egen hand, trots sin unga ålder, gått från idé till verklighet. Oskar har själv funnit inspiration i tidigare litteratur om äventyr för att omvandla detta till ett eget äventyr på hemmaplanen. Att han dessutom har lyckats inspirera sin far till att delta visar på engagemang och en förmåga att inspirera andra.
Oskar är en inspirerande kille som verkligen, på egen hand, har genomfört något spännande på hemmaplan. Mini-Skinnarmo!

Grattis till utmärkelsen Årets Näräventyrare 2010!

Anledningen till utmärkelsen är att lyfta fram äventyr i närområdet och inspirera andra.
Sverige har en fantastisk natur och bjuder på otroliga möjligheter till spännande och äventyrliga aktiviteter.
Ett näräventyr kan vara en enkel övernattning i tält hemma på tomten till mer avancerade expeditioner som kräver stor planering, kunskap och erfarenhet.

Så här skriver ”domaren” Alexander Amprazis i till de nominerade och till vinnarna:
”Alla nominerade näräventyr är väldigt inspirerande och innehåller de "grundelement" som jag tycker illustrerar näräventyr, nämligen: Tillgänglighet, att se det stora i det lilla, inspirera (t.ex. bjuda med sig vänner och familj eller/och genom bloggar till andra naturvänner) och äventyrslust. Näräventyr ska i mina ögon uppmuntras på alla plan, så ett ungdoms- och vuxenpris är det som jag utsett.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Liknande inlägg

liknande