fredag 23 januari 2015

Casström No.10 Swedish Forest Knife

Test av min nya Swedish Forest Knife, från Casström
Tog den här bilden efter att jag just fått upp eld, Kniven ligger på det snöiga renskinnet.

Vilka fina vinterdagar vi har här just nu. Freja och jag stack ut i skogen på min lediga torsdag innan jag nu ska jobba hela helgen. Och jag lovar mina batterier är fulladdade.

Jag passade även på att inviga min nya kniv Svenska från Casström. Nämligen: Casström No.10 Swedish Forest Knife, den nya med flat-blad. Givetvis valde jag ett fodral med fäste för tändstål och skaft av masur, både på kniven och på tändstålet.
Freja var så glad när hon skuttade ut i snön, troligen lika glad som jag.
Skogen var en uppvuxen blandskog av tall och gran med några bergsknallar här och där. Det snöade lätt hela dagen när vi var ute och det var bara såååå skönt och fint.
Kniven hängde jag på ett bälte utanpå jackan. Casström No.10 är en lätt och smidig kniv, men ändå riktigt kraftig och pålitlig. Den känns genuin och som det är ett riktigt hantverk, skaftet luktar fantastiskt av linolja.
Fodralet är välsytt av kraftigt läder.
Tändstålet med matchande skaft fungerade bra och gjorde sin uppgift, sen att jag inte höll fart i elden, det får jag skylla på mig själv.

Den som väntar på något gott :)


Hade även med mig Gränsforbruks yxa, perfekt när man ska fixa ved.


Jag tog istället fram Primus Winter Gas, med Express Spider för att smälta snö till kaffet. Passade på att värma en burk tonfisk som smakade gott.
Freja lade sig i snön och själv bredde jag ut Fjällduken Hunter i snön och på det lade jag renskinnet. Där satt jag och lutade mig tillbaka mot granstammen. Så skönt och bra jag hade det. Och så enkelt.
Kniven är en fröjd för ögat och att använda. Den kommer att bli min favorit på mina näräventyr en tid framöver.
Jag kunde inte låta bli att ta den här bilden också ;) Visst är den snygg?


Fakta hämtat från hemsidan:
Casström's Nya No.10 Svenska Skogskniv är här!
Denna kraftiga full-tånge kniv är byggd för mångsidig användning i jakt, Bushcraft och allmänt bruk i skogen. Det är en mycket robust kniv som du kan flå en älg med, likväl som du kan snida ett träföremål eller klyva mindre vedträn. Bladet är ca 10cm långt och tillverkat i ca 3,8 mm tjockt O2 verktygsstål (Böhler K720) med hög kolhalt som värmebehandlas för att uppnå en hårdhet av 58-60 HRC. Kniven är slipade med en hel platt slipning s.k. Full Flat grind och har en sidenmatt finish. Detta stål i kombination med slipningen gör dessa knivar mycket effektiva för allsidigt bruk samt slagtåliga, även under kalla förhållanden, skärpan bevaras väl men är ändå mycket lätt att vässa och de går att få en mycket skarp egg förhållandevis lätt. Kniven finns också med platt skandinavisk slipning.
Handtaget är tillverkat i masurbjörk, men finns också i Bubinga hårdträ, Ek och grön linne micarta. Mellan handtagsskalorna och stålet finns svarta liners för att öka hållbarheten över tid. Handtaget är monterat med kraftige mässingnitar. Träet har behandlats med en traditionell skandinavisk linoljebaserad blandning.
Kniven levereras med ett mycket rejält brunt knivfodral tillverkat i 3mm tjockt vegetabiliskt garvat läder (Svart till gröna micarta versionen). Knivslidan har en extra bred bältesögla, en öppning i botten för vätska och ett hål för en förankringsrem.

Om Stålet:
O2 Verktygsstål
Detta verktygsstål från Böhler (K720) är en mycket starkt oljehärdat verktygsstål med hög kolhalt. Den kemiska sammansättningen gör att det kan härdas till en hög hårdhet med bibehållen duktilitet och seghet samtidigt som det är lätt att slipa och kan erhålla en mycket skarp egg som håller bra. Detta stål är ett kolstål med låg kromhalt som kommer rosta om de lämnas vått och det måste därför torkas efter användning och skyddas med olja eller vax när kniven förvaras i miljö med hög luftfuktighet.
Stål analys: C 0,9%, Si. 0,25%, Mn. 2,0%, Cr. 0,35% V. 0,1% (HRC 58-60)

Kniven finns nu att tillgå med fodral som har eldstålhållare och matchande Eldstål som tillval.

Länk till butiken: Klicka här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Liknande inlägg

liknande