fredag 21 mars 2014

Överlevnadskniv

Vad är en överlevnadskniv?
Och hur ska den vara?
För mig är det en kniv som jag kan använda för att tända en eld och att bygga skydd med. För det ändamålet går det bra med en morakniv eller liknande.
ESEE-5 på höftbältet till Snigeldesigns 120liters säck

Men det viktigaste med en "överlevnadskniv" är att man har den med sig, för det är ju inte så att man går och planerar att hamna i en nödsituation. Det är ju något som bara händer.
Sedan gäller det att man är van att hantera kniven och att den är av så god kvalité att man kan lita på att den gör sitt jobb. 
Våra lagar säger att man inte får bära kniv, men multiverktyg är undantaget från knivlagen och i skogen går det ju bra att bära kniv.
Därför anser jag att multiverktyget (och i mitt fall Leatherman Surge med modifierat fodral, innehållande eldstål och ficklampa) är den ultimata överlevnadskniven. För den har jag alltid med mig.
Men.
Om jag skulle ut i skogen och leva primitivt, sova under vindskydd som är byggda av granris och liknade, då skulle jag välja en kraftigare kniv, typ Fällkniven F1-S1 eller ESEE-5.
Varför?
Jo, för att dessa knivar går att använda till det mesta, klyva ved, gräva efter rötter och mask, kapa större grenar och annat.
Bara för att man köper en "överlevnadskniv" så betyder det inte att man kommer överleva alla tänkbara nödsituationer. Man måste som sagt alltid ha den med och veta hur den ska användas.
Alla mina knivar och dess fodral har jag modifierat eller kompletterat för att de ska fungera som jag vill. Det senaste tillskottet av överlevnadskniv (eller lägerkniv som jag hellre vill kalla de större knivarna) som jag köpt är en ESEE-5.
Två dagar efter att jag fick hem den, åkte filen fram. Det gick nämligen inte att tända med eldstål eftersom den är pulverlackad. En erkänd överlevnadskniv som man inte kan tända eld med, om man inte ska skrapa knivseggen mot eldstålet och göra den slö. Hur har de tänkt där?
Jag filade bort färgen intill skaftet, men jag ska göra om det på knivsryggen istället, då först kommer kniven fungera som jag vill.
Sen får jag erkänna att jag tycker vissa knivar är mer estetiska än andra och ofta går form och funktion hand i hand..
Nu har jag tänt en eld med min modifierade ESEE-5 och eldstål (efter att jag filat bort färg) så jag vet att det fungerar. Därför är ESEE-5 mitt andra val av överlevnadskniv.
Jag köpte min ESEE-5 på knivbutiken
Pulverlacken är bra mot rost, men hindrar effektivt att tända med eldstål
Fram med filen..
Kanske inte så snyggt, men helt nödvändigt.
Första elden tänd med min modifierade ESEE-5
Praktisk och snygg, något tung kanske.

6 kommentarer:

 1. Det borde gå att få till en bra "kant" om man använder valfri rundfil till motorsågen. Smart med pennklips på eldstålet. Håller du nävern med det eller är det för att det inte skall ligga löst i fickan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nicklas!
   Det är för att den inte ska hoppa ur fodralet till min Leatherman Surge, kolla på äldre inlägg i bloggen så kan du se mer info om just den delen.

   Radera
 2. Har gjort nåt liknande med min ESEE 6, men valde att skärpa till kanterna på ryggen i stället. Fungerar fint nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Juha!
   Jag ska också fixa det på ryggen. Det funkade inte så bra där jag hade filat, dels är det lätt att man skär sig och att man skrapar på eggen, sedan var det lite svårt att komma åt.

   Radera
 3. Kolla in Bear Grylls kniven, där har de gjort tändståls mojen på ryggen. Det funkar bra!
  http://image.rockynational.com/Gerber/Knives/31-000751/Bear-Grylls-Ultimate-Knife-4.jpg.jpg?width=1000

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det gillar jag och så sitter det en visselpipa på snöret. Kanon!

   Radera

Liknande inlägg

liknande