måndag 20 januari 2014

Sweden Sky Race 24

Sverige får i sommarsitt första skyrace – Sweden Sky Race 24 den 19 juli 2014. Platsen blir Björkliden, midnattsolens land, 300 km norr om Polcirkeln där solen lyser dygnet runt i juli, därav namnet 24.

Pressmeddelande Stockholm den 20 januari 2014 - Den 19 juli i sommar blir Nordeuropas vackraste och mest brutala traillopp verklighet. Sweden Sky Race 24 springsantingen 100 km med 6000 höjdmeter eller 50 km med 3 000 höjdmeter. Första året har man satt ett tak på 100 löpare. Och de platserna går åt fort. Sedan loppet smyglanserade på Facebook i förra veckan har det fått runt 1000 likes och drygt 65 anmälningar har kommit in. Bakom Sweden Sky Race 24 står Erik Ahlström.

- Det har gått 20 år sedan jag startade BAMM i Sverige. Närjag i somras besökte Björkliden igen blev jag ännu en gång förälskad i området. Sweden Sky Race 24 blir inte bara Sveriges första skyrace utan ett sätt för mig att visa upp Sveriges vackraste miljöer, de klaraste färgerna, de tuffaste stigningarna, dricka från de renaste vattendragen, springa på de bästa fjällstigarna och äta de bästa våfflorna i Sverige. Att sker i midnattsolens land, 300 km norr om Polcirkeln där solen lyser 24 timmar om dygnet. Det är dags att Sverige får ett traillopp av internationell toppklass, säger Erik Ahlström.

Tillsammans med nya och gamla vänner som liksom Erik själv älskar naturen och miljön runt Björkliden har man satt en bana som görtävlingsledningen euforisk av lycka och knäsvag av skräck. Sweden Sky Race 24 passerar legendariska platser som Låktatjåkko Fjällstation, Trollsjön, Måndalen, Kärkevagge och Kårsavagge. Banan är 50 km lång med en stigning på3000 meter. Man kan välja mellan ett eller två varv och om man väljer två varv så byter de tävlande löpriktning efter halva loppet och möter därmed de långsammare löparna och gör high five. Normalt är vi svenskar i motsats till hur det ser ut på utländska lopp dåliga på att heja fram våra medlöpare, det kommer bli ändring här.

-Yes, Sverige ska få sitt första Skyrace! Med Björkliden som plats med dessa vackra berg och tekniska stigar och midnattssolen som ljus kommer detta bli helt fantastiskt. Denna sommar kommer jag inte kunna att vara med, men ser med glädje framemot sommaren 2015 säger vår svenska internationella trailstjärna Emelie Forsberg.

Första året blir det en exklusiv skara på max 100 testpiloter, så kallade trail blazers, som med start klockan 18.00 på kvällen får springa och gå i mål i full midnattssol. En unik upplevelse för de flesta som bara den är värd resan från Stockholm, Barcelona, Leadville eller Zegama. Nästa år kommer stora resurser läggas på att få ett stort internationellt startfält.

Se www.swedenskyrace24.se och Facebook för mer information och anmälan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Liknande inlägg

liknande