måndag 2 januari 2017

Nomineringar till Årets Näräventyrare 2016

Här är årets nomineringar:

Föreningen Snö och Systerskap
Snö och Systerskap arbetar för att inspirera och stärka unga kvinnor att utöva friluftsliv och utmana normer.
Rent konkret handlar det om att väcka äventyrslysten, upptäcka närområdet och finna snöglädje.
Flottsbrobacken ligger på promenadavstånd från höghusen i miljonprogrammen Alby och Fittja. Trots närheten till skidbacken är det många som aldrig upptäckt skidbacken på vintern.
Snö och Systerskap består av ett helt gäng tjejer som varje vinter erövrar backen.
Varje tisdagskväll under snösäsong möts de i backen. Nybörjarna får hjälp att lära sig åka och en viktig del är att det inte ska kosta tjejerna något att vara med, det finns tillräckligt med trösklar ändå för en ung vuxen från förorten att lära sig skidåkning från början. Vi hoppas på deras sätt öppna upp för fler friluftserfarenheter och vi arbetar för att tjejerna ska ta sitt nyfunna intresse vidare, på egen hand,  genom att fortsätta utveckla föreningen med oss eller med någon av de större friluftsorganisationerna.
Det är helt underbart att vara ute en vardagskväll i februari. Skidbacken omges av skog och det ger så mycket energi att vara ute. Nu är förra årets tjejer med och styr upp årets verksamhet. Vi ser massor av ringar på vattnet redan och om inte det här är näräventyr så vet jag inte!


Hans Öhlén
Hasse är en inspiratör för friluftsliv i allra högsta grad. Han inspirerar och får med sig både de som brukar vara ute och de som aldrig tidigare kommit i närheten av friluftsliv. 
Hans idéer är outtömliga och hans fantasi och påhittighet att skapa intresse för friluftsliv på alla olika sätt gör att många som deltagit i hans verksamheter har börjat intressera sig för att leva uteliv.
För Hasse handlar det inte om att bestiga de högst bergen, segla på de största haven eller vandra 100 tals mil, nej, han hittar vägen till friluftslivet i den nära miljön, den lättillgängliga naturen och får människor med sig i det.
Rania Rönntoft 
Försöker inspirera folk till att bosätta sig närmre naturen, med bilder och texter, ta sig ut mer; genom friluftsliv, att utforska där man bor eller ta dagsturer med en bil till nya platser och inse att man inte behöver resa långt för att uppleva. Rania tycker det är viktigt att vi inser att vi med enkla medel kan njuta ute och skapa minnen för livet, att vi inte behöver spara pengar och resa långt. Vår svenska natur är fantastisk! Dessutom tror Rania att en större medvetenhet om hur fint vi har det i Sverige och i det område där man bor skulle bidra till att folk blir bättre på att stödja sin lokala bygd / landsbygd och ta bättre hand om miljön.


Sofie Eriksson
Hon har inspirerat mig och flera andra av hennes vänner och bekanta på Fb och Instagram genom bilder och tankar direkt från skogen. Genom dessa medier har vi fått möjlighet att ta del av hennes skogsupplevelser efter Bruksleden runt om i Västmanland. Hon betar av en bit i taget, tanken är att hon i slutändan ska ha gått hela Bruksleden. Hon sätter guldkant på livet genom att återkommande komma ut i naturen där hon boostar energi, andas frisk luft, varvar ner och uppleva naturen, vilket är stärkande och utvecklande såväl fysiskt som mentalt. Hon tar med sig matsäck, grillar ibland, dricker lemmelkaffe ur kåsa och bara njuter av skogen, vattendragen och "tystnaden" i skogen. Hon tar vara på stunden. Det skapar ringar på vattnet och fler och fler av oss som blir inspirerade beger oss ut på promenader i närmiljön och njuter av naturen.  
Några kommentarer som hon har fått på Fb:
-Älskar dina härliga och ärliga inlägg tagna ur verkligheten...
- Japp, jag ska oxå gå ut i solen nu. Tack för inspiration!
-Du är fantastisk på att må bra och dela med dig så att jag kan må bra...
Jag tycker hon är en värdig vinnare av Årets Näräventyrare. Det hon gör är enkelt, tillgängligt, billigt och alla som vill kan gört! Inget galet stort äventyr som kräver en massa tid, utrustning och kunskap. 


Lars Wærnhoff
Jag har aldrig träffat denna man, men tycker att jag lärt känna honom via hans närvaro på olika diskussionsforum. Med små medel och stor nyfikenhet utforskar han naturen runt skärgårdsön där han ibland bor. Närhet är nog ett nyckelord när man beskriver Lars. Nära vatten, nära djur, nära sig själv och nära natur. Och inte att förglömma, närhet till historien som alltid finns närvarande i hans berättelser.
Jag känner honom inte, men imponeras av hans okomplicerade sätt att "bara göra". Ibland rapporterar han sina förehavanden i diskussionstråden "Nu bär det äntligen ut" på Utsidan.se, ibland i andra forum.
Marcus Aspsjö
Han pluggar till sjuksköterska i Uppsala. Han har bland annat simmat Fyrisån och överlevt Uppland.


Fredrik Lenti
Fredrik överför på ett mycket klokt sätt sitt natur och jaktintresse på sina båda barn.
Tack vare yrket, tillbringar han stor tid med andra i naturen.


Friluftsfrämjandets lokala avdelning Södra Roslagen och eldsjälen Jill Westermark
De har under hösten startat sångstunder i i den närbelägna skogen för familjer på det lokala asylboendet, tillsammans med familjer som bott längre i Täby. Ett underbart äventyr i det lilla och nära, och samtidigt ett inspirerande sätt för människor med olika bakgrund att mötas, lära känna varandra och naturen som finns runt hörnet.

Om du vill nominera någon mer så passa på innan det är försent.. 
Inom kort kommer jag avslöja vem som blir Årets Näräventyrare 2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Liknande inlägg

liknande