torsdag 10 mars 2016

Fynd i skogen

Kadaverfynd och polissamtal

Tog en sväng med Freja i dag och hittade ett fint ställe i solen bakom en gran. Jag kunde inte låta bli att sätta mig ner en stund och bara lyssna och njuta. Freja var som bortblåst så jag visslade på henne och då kom hon direkt, hon hade varit i närheten hela tiden. Sen stack hon iväg igen. Freja brukar vara nära mig hela tiden så jag misstänkte att det var vildsvin i närheten.
Efter en stund i förmiddagssolen gick jag vidare. Freja var i närheten, men jag misstänkte att hon hade något på gång. Jag gick och tittade på vad hon höll på med.
Då fick jag se skelettet från en kronhjort ligga i skogen. Hornen var fantastiska och Freja höll på och gnagde på ett ben.
I bland springer man på kadaver i skogen, men jag har aldrig sett ett med så här fina horn. Därför bestämde jag mig för att ta med skallen med horn hem. Tur att jag hade min Leatherman wave med mig. Trots att hela djuret var uppätet och säkert legat där några månader så var köttet runt kraniet i riktigt bra skick, jag skulle inte ha några som helst problem att äta av det och det luktade inte illa heller.

Jag fick knappt in det i bilen, jag blev tvungen att fälla sätet för att få in det.
Sedan gick vi åter ut i skogen för att koka lite kaffe och njuta av dagen. En lärka sjöng ovanför mig och två korsnäbbar flög förbi. Vilken härlig vårdag!
Medan jag smälte snö för att koka kaffe ringde jag till polisen för att kolla om det var okey att ta hornen (det kändes lite konstigt). Eftersom man ska anmäla om man kör på ett djur så tänkte jag att man kanske ska anmäla om man springer på större döda djur i skogen.
Men de svarade att "om djuret är färskt så kan man anmäla fyndet, men om det bara är skelett kvar så behöver man inte ringa". Beträffande hornet som jag hade tagit så sa polisen "det är hittegods som du kan behålla".
Kaffet smakade extra bra efter det beskedet.

4 kommentarer:

 1. Grattis till ett intressant fynd. Inte helt ovanligt att de skadas vid brunsten och det tar et tag för dem att dö. Denna var lite speciell iom att den inte spridits ut av raävar vilket brukar vara rätt vanligt annars.

  Sedan vill bara göra dig uppmärksam på att det inte är riktigt så enkelt som polisen lät göra gällande. Fallhorn är en sak, de tillfaller upphittaren men horn som sitter fast på en skalle vid/på en kropp räknas som vilt och inte som löshorn och tillfaller därför jakträttsinnehavaren (om denne vill ha dem) eller staten (lite beroende på när det skedde).
  Här kan du läsa mer: http://svenskjakt.se/Start/Nyheter/2015/05/vem-tillhor-fallhornet/
  Jag råkade ut för något liknande med en fin älg i höstas: http://lipoptena.blogspot.se/2015/11/sorgligt-fynd.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja där ser man. Tack för tipset och upplysningen!

   Radera
 2. Men vilket fint fynd! Alltid roligt när man hittar horn i naturen :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst var det fint! :) Hittar du mycket renhorn där du bor?

   Radera

Liknande inlägg

liknande