torsdag 12 juli 2012

Dag 5, fredag 15/juni, 4,4 mil.

Vi startade 09.40 efter en välbehövlig sovmorgon.
Vi satt trots allt på cyklarna 8-12 timmar om dagen, eller vi var i alla fall ute och cyklade så många timmar om dagen. Så det var skönt att ta det lite lugnt också, särskilt eftersom Erik hade haft lite ont i vaden dagen innan.
Den här bilden Erik o en moppehuligan skickade jag till Eriks farmor och mamma och skrev, "Erik är i goda händer"
Erik hade drömt om att hela hans rum var fyllt med lego hemma och han kände en stark hemlängtan när han vaknade.
Vi ringde hem till mamma och till farmor i Skåne och berättade att vi kanske skulle bryta. Men vi bestämde oss för att börja med att avverka 200 km och kanske till och med halva vägen 275 km innan vi bröt äventyret.

Vid Ulrika stannade vi och åt lunch, makaroner och stekt fläskkarré, (naturligtvis lagat på gasolköket) det smakade mums och Erik fick kall mjölk.
När vi satt utanför affären och åt kom det en gubbe (över 40 år) på en övertrimmad moppe och parkerade. Han hade ett asfult vurpollon på huvudet och vi tyckte han såg lite skum ut.
Efter några minuter kom en annan ännu mer suspekt person på moped och sedan droppade det in en hel drös kufar.
Erik o jag döpte gänget till moppehuliganerna. Erik fick stora öron och han fördubblade sitt ordförråd med fula ord under en kort stund.
Det visade sig naturligtvis att de inte var farliga, utan bara stora glada pojkar som skulle på moppeträff i skogarna utanför Malexander.
Jag fick lite tips om vilken väg vi skulle ta innan de for vidare och efter att den blåvita tvåtaktsröken skingrat sig drog också vi vidare söderut.

Strax vek vägen vi skulle följa av till höger, den gick brant uppför och var nysladdad. Erik o jag torkade svett från pannan, gruset sög musten ur oss.
Om vi kom in till mitten av vägen eller lite på sidan så skar framhjulet ner 1 dm och det blev framhjulssladd och tvärnit, ganska obehagligt.
Men efter en mil blev det bättre och inga bilar på flera timmar helt otroligt.

Vid en fyrvägskorsning var vi tvungna att fråga om vägen på ett mysigt kafé i en gammal lanthandel. Fördelen med att orientera sig efter en karta med inte allt för bra upplösning är att man får fråga människor om vägen det blir ofta nya trevliga möten och sedan hittar man sådana här mysiga överraskningar.
Som Erik sa flera gånger. "Vad trevliga och snälla alla är". Jag instämmer.

Efter en glass blev det bad med tillhörande tvätt vid den närbelägna sjön. Det var riktigt skönt att tvätta svetten av sig.
Jag var lite orolig för att min blånagel på stortån skulle krångla och nu när man fick av sig strumporna såg man att det inte var någon vacker syn. Men det fungerade bra och nageln satt kvar hela resan.
Hade vi vetat vad som skulle hända på kvällen efter badet så hade vi stannat kvar där men det kan man ju aldrig veta.
Om vad som hände på kvällen ska jag berätta i nästa inlägg. Slut på del 1 av dag 5.
Frukostvattnet kokade så fort med mitt kök att jag aldrig han förbereda frukosten ;)
Det var inte bara vi som var lite stela och trötta på morgonen, trollsländan lät sig inspekteras.
På morgonen hittade Erik den här stora vattenskorpionen.
En brokig skara matgäster och vi med gasolköket på bordet.
Moppehuliganer av bästa sorten
Efter Ulrika blev det tuff cykling på nysladdade grusvägar som var ganska backiga.
Affären Svalsjö med Pers mekaniska kabinett.
Vi blev väl mottagna av Anna och Per Helldorff som jag träffat tidigare då de ställde ut på Ebelingmuseet Torshälla, Erik hade som vanligt lite svårt att välja glass. Anna hjälpte oss att fylla på vatten i flaskorna. Tack för besöket det var en trevlig upplevelse.
Nu var det eftermiddag och vi hade funderingar på att slå läger här vid sjön men vi var fortfarande pigga och ville vidare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Liknande inlägg

liknande