torsdag 30 september 2010

Kunskapstips till 10/10

Hej på er!
Det börjar dra i hop sig till äventyr den 10/10.
Vi har plockat ut lite bra/kul att veta saker som en sann äventyrare bör känna till och som ni även kan ha nytta av under kommande äventyr.


Fjällsäkerhet:

LÄMNA FÄRDMEDDELANDE!
Med ett skrivet färdmeddelande har du stora möjligheter att
i tid få hjälp på fjället om det skulle behövas. Skriv på
enklaste sätt: Vilka som är med, om det är några
barn, vart ni ska gå, vilken väg ni tänker ta och när ni ämnar vara tillbaka.

GÅ PÅ MARKERADE LEDER!
Det finns gott om markerade leder i våra fjäll. De är dragna för att du som besökare ska kunna färdas säkert.
Utmed lederna finns ibland små rastskydd där det går att få tak över huvudet.
Ofta finns det hjälptelefon i den.
När du följer markerad led undviker du också områden som periodvis kan vara lavinfarliga.

PACKA INTE FÖR TUNGT!
Det är viktigt att vara bra klädd och att ha användbara saker i rygg-
säcken. Matsäck, vindjacka och vindtäta byxor, förstärkningsplagg och liggunderlag tillsammans med spade och vind-
säck i gruppen, är en basutrustning för alla vinterturer på fjället.
Därtill kommer karta och kompass, även om du normalt sett går säkert på leden. Numera rekommenderas även mobiltelefon, dock finns inte täckning
överallt. Se upp så att inte ryggsäcken blir så tung att den tröttar dig i onödan.

SÖK SKYDD I TID!
Ta prognosen på allvar. Chansa aldrig. Gör bara det vädret tillåter! Om ni tvekar
inför ett vägval eller en väderförändring – Tänk igenom situationen! Är det klokt att ta en annan färdväg? Ska turen kortas eller är det rent av bäst att vända? Stannar ni i vindsäcken så gör det utmed markerad led, där sannolikheten att träffa andra tur- åkare är större.
Skulle det bli aktuellt att söka skydd i snön, det vill säga gräva en bivack, så är det klokt att sätta igång i tid medan det finns krafter kvar.
Det arbetet är alltid svårt och påfrestande.

GÅ ALLTID TILLSAMMANS MED NÅGON!
Att vara minst två på fjällturen är självklart för de flesta. Skulle något inträffa är det tryggt att inte vara ensam. Om du ändå ger dig ut själv bör du hålla dig till markerade leder där också andra rör sig. Då kan du lättare få ett ”handtag” om det skulle behövas.

LÅT VÄDRET STYRA!
Kolla upp väderprognosen innan du ger dig iväg och även under turen där mobiltäckning finns! Du kan ringa 0771-23 11 23 eller kolla vädret på internet.
Ofta finns det också ”faxprognoser” på hotell och fjällstationer.

UNDVIK FUKT I KYLA!
Tänk i flera skikt när du klär dig, principen är innerskikt, mellanskikt, ytterskikt och ett vindtätt skikt.
Undvik för tajta plagg.
Undvik att svettas inomhus i kläderna du ska använda utomhus, har du fuktiga kläder byt till torra.
Vita vaxliknande fläckar i till exempel ansiktet är tecken på kylskada. Får du sådana så håll en varm hand mot fläcken tills skadan försvinner, gnugga inte. Är fläcken inte borta på en halvtimme uppsök läkarvård.

RÄTT KLÄDD!
Grunden för lager-på-lager-klädseln är enkel: Underst ett baslager av ull som hjälper till att få bort svetten från kroppen. Sedan ett eller flera värmande mellanlager, beroende på temperatur och aktivitet, och slutligen ett skallager för att skydda mot vind, regn och snö. Lager-på-lager-principen ger stora fördelar. Du ökar din komfort dramatiskt och kommer rimligtvis även att öka din prestationsnivå eftersom klädseln arbetar med din kropp istället för att motarbeta den.

FAKTORER SOM GÖR ATT DU LÄTTARE FRYSER!
Bristande kunskap
Dålig utrustning
Bristande hygien
För lite mat och dryck
Dålig kondition
Trötthet
Skada, sjukdom eller medicinering
Stress
Bristande förberedelser och kontroller
Rökning, alkohol

ÖVERLEVNADSASK!
Ofta en liten vattentät plåtburk eller plastburk som man bär med sig på diverse äventyr. Tappar man bort sin utrustning som tex ryggsäcken så har man livuppehållande hjälpmedel i denna burk som underlättar resan till civilisation med värme genom eld, signalering, vatten/mat. Skall alltid ligga i benfickan/innefickan eller fastsatt i bältet. Kan innehålla saker som:
  • Tändstål
  • Fiskekrokar
  • Kompass
  • Plåster
  • Tändstickor eller tändstål
  • Medicin
  • LED-lampa
  • Tråd eller lina av nåt slag
  • Penna
  • Salt
  • Påse
  • Värmeljus
  • Liten kniv

PRUSIKKNOPEN!
Är en knop uppkallad efter sin uppfinnare Karl Prusik och används för att knyta fast en tunnare tamp på ett grövre rep så att det är möjligt att enkelt flytta knopen. När knopen belastas låser den fast, medan den går att flytta längs med repet när den inte belastas. Detta gör knopen användbar vid klättring upp- och nerför ett rep.

Kebnekaise
Är Sveriges högsta berg och utgörs av ett bergsmassiv i Kiruna kommun i Lappland. Kebnekaise har två toppar, varav Sydtoppen är den högsta med sina 2 102 meter över havet.

Jotunheimen
Betyder "Jättarnas hem" är ett geografiskt fjällområde i Norge. Här finns några av Norges och norra Europas högsta berg. Galdhøpiggen (2 469 meter över havet) som är Norges (och Skandinaviens) högsta berg och Glittertind (2 452 meter över havet), Norges nästa högsta berg, återfinns här. Det är ett av landets mest besökta turistområden. Jotunheimen blev nationalpark 1980.


Mount Everest
Är världens högsta berg. Berget ligger på gränsen mellan Nepal och Tibet, Kina, i bergskedjan Himalaya och är 8 848 meter högt. Mount Everest bestegs första gången med säkerhet den 29 maj 1953 av Sir Edmund Hillary och Tenzing Norgay. Möjligen hade George Leigh Mallory och/eller Andrew Irvine dessförinnan nått toppen redan 1924, men detta är oklart. De flesta som bestiger berget använder sig av syrgastuber på sina toppattacker som startar från höghöjdslägren omkring 8 000 meter. Endast en bråkdel av alla klättrare klättrar utan tillförd syrgas.


Grönland
Är en ö belägen i norra Atlanten. Det är danskt territorium. Grönland är världens största ö. Provinshuvudstad är Nuuk. Grönland består av 81% vatten och det högste berget heter Gunbjörn och är 3700 m.
För ungefär 200 miljoner år sedan var Grönland täckt med skog och klimatet var så varmt att sköldpaddor och jätteödlor levde där. Nu har temperaturen på inlandsisen ett minimum på –70 °C och når på sommaren nollgradigt.
Djurlivet är typiskt för tundran med isbjörn, ren, myskoxe, fjällräv och fjälluggla.


Sist men inte minst:
Håll humöret uppe och peppa kompisar som är trötta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Liknande inlägg

liknande