måndag 19 december 2016

Bushcraftträff med hemlig gäst

Helgens tema var "skydd mot kyla"
Vi testade att bygga en nödbivack. Eftersom vi inte ville gå för hårt fram på skogens resurser så gick vi igenom principerna och vad man ska tänka på för att få ett så bra skydd som möjligt. Här är det jag som provligger med jackan som täcke.
Den här tredje gången som vi träffades i skogarna runt Eskilstuna hade vi skydd som tema och jag hade även bjudit med en hemlig gäst som vet allt som är värt att veta om att vara i kalla polarområden.
Hasse Andersson som följde med och delade med sig av sina kunskaper och långa erfarenhet av att äventyra i kalla klimat. Vi fick några bra tips och vi hade kul tillsammans. Vill du veta mer om Hasse kan du klicka på en länk längre ner i detta inlägg.
Tack Hasse för att du tillbringade dagen tillsammans med oss istället för att gå och se KENT:s sista konsert. Tack för att du valde oss Hasse :)
Hasse berättade om hur viktigt det är att sätta upp sitt skydd så bra och sträckt som möjligt. ingen vill krypa ur den varma sovsäcken mitt i natten i regn och rusk för att staga upp tarpen eller tältet.
Som vanligt plockade vi med oss lite knaster på vägen.
Vi satte upp två tarpar på lite olika sätt. Den ena satte vi upp lite traditionellt så att det blir som ett vanligt vindskydd/skärmskydd, med tre väggar och den andra satte vi upp som ett tält där två personer får rum.
Trots att underlaget i nödbivacken bestod av bara 1/4 av rekommenderad mängd torrt granris så tyckte åtminstone jag att det blev ganska skönt att ligga på.
Janne testar bivacken medan Fredrik och Hasse värmer sig runt elden som Martin skapade med tändstål och björknäver.
Nästa gång vi ska träffas ska vi tillverka rep av naturmaterial, sedan ska vi planera inför kommande övernattning det kommer bli kul. Och då Janne blir det du som gör upp eld med flinta och kolstål.
Freja hittade sin plats under den hemmasydda tarpen. Konstruktionen är inspirerad från ett traditionellt vindskydd/skärmskydd. Jag har sytt den av vattentät canvasväv och den rymmer cirka fyra personer.
Tack Hasse för att du följde med och förgyllde dagen!
Här är en länk till Hasses hemsida AktivaÄventyr:  Länk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Liknande inlägg

liknande