onsdag 1 februari 2017

Avslutning av studiecirkeln i bushcraft

"Slutövning" i bushcraft
I helgen hade vi avslutning av Studiefrämjandets cirkel i bushcraft som pågått sedan november förra året.
Här steker vi älgkött på varma stenar vid nyingen
Temat på den här träffen var matlagning och övernattning. Men som vanligt höll vi på med yxa och kniv, rep och tarp och allt annat som hör bushcraft till.
Vi samlades hemma hos mig klockan 10.00 och åkte gemensamt ut till skogarna mellan Bälgviken och Hälleforsnäs där lodjur och tjäder trivs. Vi parkerade på en liten isig skogsväg och därifrån tog vi riktning söderut, med hjälp av spår i naturen. Vi vandrade cirka en kilometer tills vi hittade en fin plats att slå läger på. Det visade sig att det hade varit en gammal kolmila där, marken var full av svart kol under mossan. Platsen låg ett hundratal meter från en sjö, men vi kunde ta vatten från en bäck som rann femtio meter från lägret.
Det blev en sen men efterlängtad lunch
Vi delade upp arbetsuppgifterna mellan oss för att utnyttja tiden bäst.
Lasse fixade elden med eldstål, Janne började gräva en eldgrop där vi sen lade en stek i. John och jag satte upp tarpen. Tillsammans hämtade vi sedan ved och torrt granris till bädden under tarpen.
Nere vid sjön hade två björkar blåst omkull och det passade vi på att utnyttja genom att skala av näver som vi använde för att linda in köttet i och för att göra näverkåsor av.
Vi byggde även en värmereflektor bakom elden.
Janne förbereder köttet. Man ser hur det fortfarande glöder i eldgropen

Nu ringde Karina Frölund, reporter från tidningen Sörmlandsbygden som ville komma ut och se vad vi höll på med och få svar på vad bushcraft var för något.
Hon hade verkligen kommit rätt :)
Jag gick och mötte henne och vi visade vad vi höll på med vid lägret och vad bushcraft betyder för oss. Janne fixade eld med eldstål och flinta med kolad bomull. Karina var hos oss någon timma och vi bjöd henne på chaga.
Tack för besöket.
 Reportaget ska komma nu på torsdag den 2/2.
Karina Frölund, reporter från tidningen Sörmlandsbygden som besökte oss
Tiden går fort när man har roligt och nu var klockan redan 15.00 och det var hög tid att äta.
Vi fixade egen mat över elden och efter det var vi redo att fixa med steken och lägga ner köttet i kokgropen. Vi kryddade älgsteken med enbär och pors.
I kokgropen hade vi lagt stenar i botten och eldat hårt i ett par timmar, vi hade också lagt stenar i och intill elden som vi lagade mat vid.
Vi lindade in köttet på vitmossa för att tillföra fukt och för att köttet inte skulle ligga mot nävern och bli bittert. Vi knöt ihop knytet med granrötter.
Sedan lade vi ner knytet i gropen och fyllde på med varma stenar från den andra elden. Och efter det täckte vi hela gropen med sand och jord.
Det var köttbiten upp till höger i bild som Freja lade beslag på ;)


Mört, saftigt och gott.
Vi skar bort 1/3 av älgsteken innan vi la ner den i kokgropen och den mindre delen skar vi upp i mindre skivor som vi sedan stekte på varma stenar som vi lagt i elden. Jag åt köttet som vi stekte på stenarna helt utan kryddor och det var jättegott.

Under tiden vi fixade med den stora köttbiten till kokgropen, passade Freja på att ta den andra biten. John fick syn på Freja när hon hade hela biten långt in i munnen. Jag sa loss och som tur var så "spottade" hon ut den med svansen mellan benen. Jag gick till bäcken och sköljde bort hundsaliv och mossa från köttbiten. Sedan var allt frid och fröjd.
Vi hade det bra på avslutningen av Studiefrämjandets cirkel i bushcraft.
Nu fokuserade vi på att skaffa ved och skapa en "nying" alltså en stockeld som var ungefär lika lång som tarpen.
Arbetet gick bra och snart hade vi en värmande nying som alla fick glädja av och reflektorn bakom elden hjälpte till att reflektera tillbaka värmen.
Mörkret kom smygandes sakta men säkert och snart var det bara elden som lyste upp oss.
Det är alltid trevligt att sitta vid elden och snacka och snart var det dags att gräva upp köttet ur kokgropen.
Så här såg paketet ut efter tre timmar i kokgropen.
Det doftade gott och jorden och stenarna var fortfarande så varma att det nästan inte gick att gräva för hand. Köttet doftade kanon och det var mört och saftigt. Helt perfekt! Eller som någon sa:
- Det här var grand final med en värdig avslutning på bushcraft-kursen.

Jag tror att vi la oss vid 22 eller något sådant. Det blev lite kallt på natten men vi frös aldrig riktigt.
John var uppe på natten och la på en stock på nyingen och sedan steg han upp först på morgonen och tände elden igen.
Vi konstaterade att tall inte var något bra att elda med, precis som Yngve Ryd skriver i sin bok Eld..
Härlig utsikt från tarpen.
När vi käkade frukost passade vi på att summera cirkeln i bushcraft och konstaterade (nu är jag jävig eftersom jag var cirkelledare) att vi hade haft det trevligt tillsammans på våra sammankomster. Att vi lärt oss en del nya saker och att vi skulle vilja fortsätta i sommar, med fokus på ätbara växter.
Tyvärr var inte Fredrik och hans son Martin med oss den här sista gången på grund av en olycka.

Några av oss kommer troligen träffas i samband med en smideskurs som jag fixat i vår. Då kommer vi smida ett eldstål och en kniv. Det ska bli kul!
Tack för visat intresse, engagemang och kunskap som ni delat med er av. Det blev många små näräventyr tillsammans.
Från vänster, John, Lasse och Janne
Den 11/2 kör Studiefrämjandet igång en ny cirkel i bushcraft tillsammans med Naturskyddsföreningen och Schysst sommar och Vinter (den är redan fullbokad). Det ska bli jättekul!
Sedan startar en tredje cirkel i detta fantastiska ämne BUSHCRAFT och till den går det bra att anmäla sig till om man är intresserad av att delta.
Mer info finns på, länk till Studiefrämjandet: Klicka här
Eller kontakta Lena Wistrand på Studiefrämjandet i Eskilstuna.
//Micke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Liknande inlägg

liknande