måndag 10 augusti 2015

Bushcraft på hemmaplan

Vilken underbar skogshelg med Erik och Freja
Vi eldade i en gammal eldstad i en skreva som var bredare än den ser ut och med botten fylld av lera. Det var alltså ingen risk för att skada berget.

Jag måste ha smittat ner Erik på något vis för han har också blivit mer intresserad av skogens ätliga växter och Bushcraft. Därför föreslog han att vi skulle tillbringa åtminstone en natt i skogen utan mat, tält och sovsäckar. Och ett sådant erbjudande tackar man inte nej till.

Sagt och gjort. Jag spanade in en lämplig plats på kartan och så förberedde vi oss.
Vi hade med oss: kniv, tändstål, något att koka vatten/mat i, varmtröja, jacka och så lyxade vi till det med var sitt renskinn att ligga på. Jag tog med en tarp också.
Freja fick naturligtvis följa med och till henne hade jag tagit med lite mat, jag menar hon ska ju inte behöva lida för att vi är lite knäppa.

Jag hade sett ut en liten sjö som låg ensligt i skogen och det såg ut att vara lite kuperad mark.
Tanken var att vi skulle bygga vår bivack, men eftersom vi inte hat tillgång till egen mark så ville vi göra tå litet avtryck som möjligt (den som har lite skog till förfogande får gärna höra av sig;). Därför var tanken att använda fallna träd och grenar från hyggen till bivackbygge. När vi kom fram till sjön så hittade vi några döda djur (i alla fall pälsrester) i sjökanten och det luktade inte så gott. Därför bestämde vi oss för att gå runt sjön till andra sidan där det inte var lika sankt och där låg eftermiddagssolen på.

Väl framme så hittade vi ett fantastiskt ställe ute på en udde.
Men här kunde vi inte bygga bivacken som vi tänkt, men istället satte jag upp tarpen. Torra grangrenar hittade vi i alla fall och en eldstad fanns mellan klipporna och det gick att elda utan risk för att skada berget.
Här fick det bli.
Erik fixade elden med tändstål och näver

Erik började genast att samla torra grankvistar till bädden (de ska inte vara gröna som de visar på tv eller som man kan läsa i böcker, för de innehåller för mycket fukt).
Han rullade ut renskinnet och myste gott.
Nu var det dags att fixa middag. Blåbär och omogna lingon fanns det gott om på nära håll, så det fick bli en "tallbarrsteblåbärochlingonsoppa"
Eftersom vattnet kunde vara förorenat så kokade vi det ordentligt, small bubbles, big troubles, big bubbles no toubles.


- Det här är nog min favoritsoppa, mycket godare en sådan man köper, konstaterade Erik efter några skedar.
Det var så fint vid sjön, helt vindstilla och varmt.

Freja hade kollen och låg några meter bort så hon kunde ha koll inåt skogen.
Vi hade ved för hela natten, mest för mysfaktor och trygghet, men även för värme och mot mygg.
Vi lade jackorna över benen och varmtröjan på överkroppen, sen somnade vi.
Erik provligger bädden. På natten hade han jackan över benen och varmtröjan på överkroppen.

Jag vaknade naturligtvis vid några tillfällen för att vända mig, lägga på ved, stoppa om Erik och så, men i det stora hela sov vi riktigt bra.
Tänk att livet kan vara så enkelt och så gott. Jag önskar att fler fick uppleva det här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Liknande inlägg

liknande