fredag 1 april 2011

Allemansrätten är hotad

- Rökare kastar bort allemansrätten

Rökare som kastar sina tomma cigarettpaket på marken och i skogen riskerar att undergräva allemansrätten.

I en motion som lämnats av AFD till regeringen vill man öka hälsan bland befolkningen och minska nedskräpningen i naturen.

- Det kan bli tal om inskränkningar i allemanslagen och om det inte får effekt på hälsan och skräphögarna, vi kan tvingas att avskaffa allemansrätten, säger Pärks Retteragic på AFD (All fools 'day)

Använd inte naturen som soptunna, använd den som en energikälla.


* Allemansrätten är en rätt för alla människor att färdas över privat mark i naturen och att tillfälligt uppehålla sig där.

* Med rätten följer krav på hänsyn och varsamhet mot natur och djurliv, mot markägare och mot andra människor.

* Sedan 1994 finns följande inskrivet i en av Sveriges grundlagar, nämligen regeringsformen ”Alla ska ha tillgång till naturen enligt allemansrätten”.
Wikipedia


Tycker du att vi ska ha kvar allemansrätten?

1 kommentar:

 1. Skrivet 1 apr 2011 10:51 per-anders

  Även om det nu är AFD som lämnat förslaget :) så är det ju tyvärr så att det skräpas ned väldigt mycket i vår natur. Tror iofs att de rökare som är ute i "vildmarken" är mer noggranna och inte slänger cigaretter i naturen. I stadsmiljö är det otroligt mycket skräp som slängs på fel plats, inte bara rökare som är bovarna!

  Så självklart ska vi har kvar allemansrätten. Det är fantastiskt att kunna ta sig ut i skog och mark på ett äventyr och uppleva naturen! Självklart måste vi respektera naturen och miljön och inte lämna spår efter vår vistelse i form av skräp. Orkar man bära det ut i skogen är det ju oftast lättare (viktmässigt) att bära hem skräpet!
  Svar:

  Jag håller med dig Per-Anders, att vi måste respektera människor och miljö, samt att vi ska försöka ha kvar allemansrätten och jag tror också att "naturmänniskor" plockar med sig skräpet hem. Men vore det inte bekvämt att bara lämna skräpet där man är, kasta skiten över axeln helt enkelt. Det är väl alltid någon annan som plockar upp skräpet, eller?
  Anmäl
  Skrivet 1 apr 2011 16:28 Farmor

  Självklart ska vi ha allemansrätten kvar. Den som skräpar ner och slänger saker i naturen kommer att fortsätta med det oavsett vilka lagar som gäller.
  Svar:

  Kloka ord..
  Anmäl
  Skrivet 3 apr 2011 10:06 Student

  Jag hoppas verkligen att vi får behålla vår allemansrätt. Jag går just nu fritidsledar utbildningen med inriktning friluftsliv och mitt mål, när jag börjar arbeta, är att få ta med barn och ungdomar ut och visa vilken underbar natur vi har. Jag vill att allemansrätten ska finnas kvar. Tror att många inte tänker på att det faktiskt är allemansrätten som gör att man kan gå igenom en skog utan att be om lov, utan det är bara något som är givet.
  Svar:

  Fritidsledarutbildningen låter kul, hoppas du lyckas med dina mål att visa ungdomarna vad mycket kul det finns att göra i naturen. Naturen gör en aldrig besviken. Har du kikat in på vår äventyrsklubb för ungdomar: http://aventyrsklubben.blogspot.com/ Allt gott//Micke
  Anmäl
  Skrivet 4 apr 2011 09:20 naturmänniska

  Allemansrätten är bland det bästa vi i Sverige har! Jag har bott utomlands i flera år och saknade just det här att fritt få gå ut i skog och mark och uppleva djur, blommor mm. Jag tror att det bästa vi kan göra är att satsa på barnen, lära dom att respektera naturen och vara rädd om den. Når vi alla barn och får dom att förstå så blir det bättre och bättre i vår natur i framtiden.
  Svar:

  Så sant! Man ska inte underskatta naturen som aktivitetskälla. Och man behöver inte vara en naturnörd för att hitta på kul saker skogen. //Micke

  SvaraRadera

Liknande inlägg

liknande