måndag 16 juli 2012

Utrustning & samanfattning

Sammanställning av utrustningen
Här tänkte jag berätta om vilken utrustning vi hade på cykeläventyret 2012 och hur vi tyckte att den fungerade.

Cyklarna:
Erik hade en Crescent 26" MTB med 24 växlar och liten ram samt skivbromsar. Förutom att han tappade trampen så har cykeln fungerat jättebra och den har verkligen passat hans storlek. Under resan fick Erik verkligen användning för alla växlar. Cykeln kompletterades med hastighetsmätare, två flaskställ, stänkskärmar, lås samt pakethållare bak. Trippmätaren på Eriks hastighetsmätare fungerade bra som morot.

Min cykel var en Scott 28" hybrid med 24 växlar drygt 6 år gammal och som har rullat ett antal 100 mil. Normalt så använder jag den till pendlar hoj till och från jobbet, sommar som vinter. Den modifierades med väskfästen på framgaffeln och jag hade funderingar på att lämna in den på service innan avfärd men gjorde bedömningen att den nog skulle hålla. Däremot så bytte jag däck och slangar, för de var både lagade och hårt slitna. Nu kunde jag ha 6 bar i däcken och det var nog tur med tanke på den tunga packningen.

Sadelskydd:
Vi hade båda sadelskydd av fårskin som vi normalt brukar använda på vintern för att få det lite mjukare.

Cykelväskor:
Cykelväskor av märket Crescent hade vi fått av Cykelcenter för att vi sedan skulle sälja dem till förmån för Världens barn.
Eftersom vi behöver cykelväskor framöver så köpte jag vattentäta cykelväskor på Biltema och använde dem istället, på det viset kan vi nu även sälja de vi fick i nyskick.
Väskorna fungerade bra och höll packningen torr, de var riktigt prisvärda.
Eriks cykel utrustades med ett par framhjulsväskor som monterades bakpå hans pakethållare. De blev lagom stora. På styret hade jag en vattentät Vaude som fungerade kanon och som även hade genomskinlig ficka för kartan.



Solfångare och batteripack:
En grej som jag tidigare inte haft med mig på mina äventyr var solfångaren och batteripacket av märket Bunton. En sak är helt klar! Det här är något som garanterat kommer användas flitigt av mig på mina kommande utflykter.
Solfångaren Brunton Solaris 4 USB, laddade upp Bruntons batteripack Inspire på en solig dag, men det krävdes faktiskt sol för att batteriet skulle laddas. Jag testade även att ladda mobilen direkt genom solfångaren och det gick bra om det var jämn klar sol, visserligen kom det upp meddelande om att laddningen inte var kompatibel med mobilen. Batteripacket var också fulladdat redan från starten vilket betydde att jag kunde ladda min iPhone tre gånger.
Eftersom jag inte läst bruksanvisningen innan vi gav oss iväg, så försökte jag ladda batteriet på fel sätt vilket jag snopet fick erfara på kvällen då både batteripacket och mobilen var urladdad. Lite klantigt. Förövrigt ger jag den här utrustningen mycket gott betyg, en utrustning som jag saknat länge.

Tält / tarp:
För att hålla ner vikten i min packning har jag sedan några år använt mig av ett Hilleberg Raid, som är en kompromiss mellan ett tarp och tält.
Tältet är mycket lätt endast 1,2 kg med allt. Jag är mycket nöjd med Raid, men det är som sagt en kompromiss och eftersom det saknar innertält så blir man lätt fuktig av kondens särskilt om det regnar kraftigt. Sedan har jag ett problem eftersom jag är relativt lång 1.86 m och det är att man får tältduken hängande framför ansiktet. Är man ensam kan man ligga lite diagonalt och det blir mer plats för packning då. När det regnar och är dåligt väder kan det vara avgörande att ha bra absid och utrymmen som går att använda till förvaring och matlagning.
Nu ska jag spara i hop pengar till ett Hilleberg Nallo 2 GT, eller liknande kvalitetstält.
Vi hade också med ett tarp Hilleberg Tarp UL 10, men det ville vi inte använda eftersom det ofta var så mycket knott. En natt när det regnade ihållande drog jag tarpet över tältet, det var nog onödigt eftersom tältet höll mot väta bra men det kändes lite tryggare.




Kök:
Vi använde brännare och kokkärl från Primus. Brännaren var en OmniLite Ti, på 239 gram. Brännaren var otroligt effektiv särskilt med vindskyddet monterat, vattnet kokade snabbare än jag hann förbereda maten. Brännaren kändes rejäl och stabil trotts att den var så lätt, jag saknade dock en fast tändare.
Kastrullen var en 2,1 liters EtaPower Pots, och stekpannan var en, LiTech. Fördelen med ett effektivt kök är att det går åt mindre bränsle och det går snabbt att tillaga maten.
Tyvärr kan man uppleva att ett bra kök kostar mycket pengar, men om man ska använda det flera år så blir det lättare att motivera, ett bra kök blir som en god vän man kan lita på.
På grund av knottinvasion så valde vi att göra kvälls- och frukostgröten inne i tältet.



Kamera / mobil:
Jag tog de flesta bilderna med min iPhone 4 eftersom jag då kunde lägga ut dem på bloggen och så. Men jag tog också några bilder med min Pentax W90, som jag använder när det blir riktigt dåligt väder.
Bild med iPhone:
Den här bilden är tagen med lilla objektivet, men den är bra att ha om man är linslus.

Bild med Pentax W90:
Bilden är tagen i skymningen med tusen störande knott, därför är den lite oskarp.



Mat & vatten:
Vi hade frystorkad mat med oss för tio dagar. Men när vi passerade mataffärer så köpte vi färsk mat som vi tillagade och vi köpte med oss en liter mjölk som räckte en dag. När vi cyklade förbi en pizzeria eller liknande så käkade vi där, på det viset fick vi lite mat över när vi kom fram.
Erik åt "Eriks vildmarksgröt" på morgonen och på kvällen (hur jag gör den kan ni läsa under taggen Vildmarksrecept), själv åt jag "dyr" frystorkad mysli. Något som verkligen var gott, enligt min smak, var frystorkade efterrätter som jag fixade efter middagen de kan jag rekommendera.
Så det var mycket ätbart med på cykeln. Frukost, mellis, lunch, mellis, middag, efterrätt, samt kvällsmat. Erik hade 2x0,8 liter vatten på cykeln, det hade jag också plus en camelback som rymde 3 liter bak på packningen samt en extra vattenflaska på 1,5 liter i en framhjulsväska. Eftersom vi var ute på små vägar och inte stannade och fyllde på hela tiden så fick vi lite dåligt med vatten tre gånger men tack vare att vi slog läger i närheten av vatten så kunde vi koka sjövatten till mat och dryck.
Pasta Carbonara är Eriks favorit.


Egentillverkade matransoner komplett för två personer i tio dagar.


Kylväska:
Jag hittade en liten kylväska vid kassan på Jula. Den rymmer cirka 2-3 liter och fungerade perfekt, jag förstår dock inte vitsen med att göra den helt svart. Jag skulle nog tänka mig att den höll kylan bättre om den var vit eller reflekterande.

Karta och navigering:
Vi använde urklippta och inplastade sidor från en gammal vägatlas i skala 1:250 000 det blev tre blad med karta på båda sidorna. Eftersom kartan hade dålig upplösning och vi cyklade på små vägar så frågade vi ofta efter vägen och det upplevde jag inte som något problem, tvärs om.
På två ställen tog jag hjälp av GPS:n på mobilen, på första stället fanns inte vägen som vi var på med men jag kunde konstatera att vi var på rätt ställe och den andra gången var vi helt vilse i skogen men vi kom fram till slut.

Glasögon:
Vi använde solglasögon hela tiden när vi cyklade, dels som skydd mot solen men mest som skydd mot insekter.

Sovsäckar: 
Vi använde små kompakta Snugpak Travelpak Lite, 850g med en comfort temp på +7° och extrem temp +2°. Erik och jag, i alla fall jag är en riktig fryslort och jag frös alla nätter, då sov vi ändå i underställ och hade förstärkt säcken med en jacka över.
Den här typen av säckar är nog bara att rekommendera när det är riktigt varmt, eftersom vi var tvungna att lägga jackorna över så blev vi sårbara om de var blöta. Nästa gång blir det en varmare säck, vilken vet jag inte än.
Sedan kan jag nämna att kompressionsremmen till säcken gick sönder första gången jag använde den samt att dragkedjan är för vek, den kommer nog inte hålla så länge. Men det är klart man får vad man betalar för, jag gav 400:- för båda på Vildmarksmässan förra året.

Liggunderlag:
Jag använde en 5 år gammal Exped SynMat7 med pyspunka. Erik hade en Thermarest ProLite. Jag gillade Thermarest ProLite eftersom den var lättare, smidigare och enklare att blåsa upp.

Verktyg o reservdelar:
Jag är aldrig utan min Leatherman Wave, den använder jag dagligen sedan jag köpte den 1998 (innan dess hade jag en Gerber). Med Leatherman Wave har jag skruvat i hop IKEA-möbler, räddat en kråka som trasslat in sig i fiskelina och fastnat i en TV-anten uppe på ett trevåninghus, lagat bilen, motorcykeln och cykeln, fixat enklare elinstallationer, klipt håret på både Erik och mig, plockat ut stickor samt avlivat ett påkört får i Norge, mm, mm, mm.
Utöver det verktyget så hade jag ett litet kompakt multi-cykelverktyg med kedjebrytare.
Cykelpumpen gick ju som bekant sönder och laglapparna var en bra sort som var färdigklistrade.
Färdiglimmade laglappar med slippapper, fungerade kanon.

Saker som gick sönder och inte fungerade:
Förutom pedalen på Eriks cykel så var det nog bara cykelpumpen som så retligt gick sönder och sedan hade jag lite pyspunka på mitt liggunderlag Exped SynMat 7.
Trasiga pumpen.

Motivation:
Något som vi fick fokusera mycket på var att ha roligt och hitta ny motivation efter vägen.
Hastighetsmätaren som Erik hade fått i födelsedagspresent av kompisen Filip var till stor hjälp.
Vi tävlade om vem som först såg jakttorn och kom upp till 10 torn, sista dagen gissade vi på hur många torn vi skulle se (Erik vann, tror vi sammanlagt såg över 100 torn).
Vi gjorde egna berättelser genom att säga ett ord var och sedan turas om.
De stora återkommande målen var varje 100 km, halva vägen 275 km samt givetvis att komma ner till farmor och Kjell i Skåne.
Sedan hade Farmor och Kjell lovat Erik ett "pris" om han cyklade halva vägen och ett "pris" om han cyklade hela vägen.

Personlig förberedelse/träning:
Erik och jag har inte tränat något extra, han har cyklat 2 km till skolan varje dag alltså 4 km/dag. Jag cyklar till mitt jobb och det blir 12 km/dag, annars är vi nog faktiskt riktiga soffnötare som gillar att sitta framför TV:n.

Kläder:
För att starta längst in så hade vi ullkalsingar och en långärmad underställströja. Erik hade jeans och jag hade ett par softshellbyxor och sedan hade vi en T-tröja över.
Vi hade ett ombyte med oss och tvättade kläderna efter vägen.
På fötterna hade vi ullsockor och vanliga promenadskor.
Vi hade inga handskar (hade varit skönt när det regnade o var kallt och för att hålla knotten borta). Erik hade keps som skyddade mot solen, jag saknade mössa men hade huva på både regnjackan och en tröja.
Mina regnkläder var dåliga (och det visste jag) men jag hade inte riktigt råd med nya och jag tänkte slita lite till på dem innan de går till soporna. Erik hade nya täta regnkläder och tyvärr så blir man ju svettig i dem, men man håller sig trots allt varm.
Vi hade ett underställ som vi sov i och som vi kunde använda om vi blev blöta eller om det blev grisakallt.
Vi körde hela tiden med reflexvästar.

Så här mycket har vi hittills samlat in:
Att samla in pengar var som sagt inte det primära utan blev mer som en bonus och hittills har vi fått in 1000:- till ett barnhem i SriLanka.

Sammanfattning:
Ett sådant här äventyr är svårt att sammanfatta men jag ska göra ett försök.
Vi skulle egentligen kunnat cykla 560 km i närområdet hemma, men det är en del av charmen med ett äventyr att komma ut på nya vägar och se ett annat landskap, det var nog lättare att motivera oss också och kul att faktiskt ha cyklat till Skåne.
Vi har fått gemensamma minnen som vi kommer bära med oss resten av livet och Erik är numera fast övertygad om att "inget är omöjligt".
Om jag skulle få frågan och möjligheten att göra om samma sak igen, så skulle jag göra det i morgon om det gick.

Har ni fler frågor:
Om äventyret så kan ni ställa dem här nere i kommentarer...

3 kommentarer:

  1. Halloj Micke!
    Angående liggunderlaget så hade jag också pyspunka på mitt lite nyare exped...
    Problemet i mitt fall var ventilen som inte tätade men efter mycket om och men fick jag den tät! Så om du inte är helt säker på att du har hål på liggunderlaget kolla ventilen! Du får komma förbi och använda vår pool som vattenhink för att leta punkan på liggunderlaget :) /Per-Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset och erbjudandet!
      Jag tror också att det är ventilen för den ena känns lite lättare att dra åt.
      Hur fick du din tät Per-Anders?

      Radera
  2. Jag "fipplade" lite på kanten till "ventillocket", sen löste det sig!
    Mer tur än skicklighet...
    /per-anders

    SvaraRadera

Liknande inlägg

liknande