Naturtips

Här kan du hitta aktiviteter, platser och upplevelser i närområdet.
Exempel på aktiviteter och platser jag testat och besökt, tipsen uppdateras löpande.
Hur luktar en vitsippa?

Vår
Gäddlek:
När isen släpper börjar gäddleken då kan man se stora feta gäddor på grunt vatten leka i vassen. När ni hör grodorna kväka är gäddleken över för den här gången. Platsen kan ni välja själv kolla på kartan efter lämplig vik. OBS! man får inte störa gäddorna. Gäddorna leker vanligen under veckorna 15, 16 eller 17.

Grodlek:
Ungefär som gäddleken men nu är det grodor och paddor som står för aktiviteten. Jag rekommenderar naturreservatet Skiren-Kvicken där kan det om man har tur och prickar in rätt dagar, bjudas på ett riktigt skådespel. Men se upp var ni sätter fötterna, det är paddor överallt. Leken brukar ske några dagar under vecka 17, 18 eller 19 beroende på väder.

Ormspaning:
De första ormarna börjar söka sig till den värmande vårsolen. Det kan vara lite otäckt och spännande att se en huggorm första gången, men se dem som en del i naturen vi lever i och försök att acceptera dem. Fördelen med att spana huggormar på våren är att gräset inte vuxit och att de är lite slöa.
Huggormar finns lite varstans, leta i söderläge där solen värmer skönt gärna vid ett stenröse. Vanligaste tiden att se vårormar är i mitten av april till hela maj.

Fågelräkning:
Möt våren genom att hälsa vårfåglarna välkomna! Vem ser eller hör första tranan? Platsen är runt knuten eller vid något fågeltorn. April är en riktig fågelmånad.

Vårdoppet!:
När blir första doppet i år? Platsen väljer du själv, det finns många fina badplatser runt Eskilstuna. Förresten är det inte dags att testa att bada i en ny sjö?

Övernattning under bar himmel:
Det borde man göra oftare. Våren är utmärkt eftersom det inte finns flugor och mygg. Välj en spännande plats på kartan eller låt slumpen avgöra genom att kasta pil på kartan.

Björksav:
Om du inte har druckit björksav, då har du inte upplevt våren. Nej det var kanske att ta i, men faktum är att det smakar gott och du får en anledning att komma ut. Jag föredrar att leta på en björk i en solglänta långt ut i skogen för att samtidigt lyssna på våren. Fråga helst markägaren först och var försiktig så du inte skadar björken i onödan. Björksaven stiger i mitten av april och smakar bäst fram till att björken har musöron.

Övernatta i fågeltorn:
En av de mest minnesvärda nätter som min son Erik och jag (i alla fall jag) fick uppleva var när vi övernattade i ett fågeltorn. Fågeltorn brukar vara markerade på kartan men kolla upp innan så att ni får plats för de flesta tornen är ganska små. OBS! tänk på att det kan komma fågelskådare tidigt på morgonen och göra er sällskap. Fågelbok och kikare är givet i packningen.

Cykla runt Näshultasjön:
Ta en dag eller två och cykla runt Näshultasjön. Till sommaren kan du öka sjöstorlek och cykla runt Hjälmaren.

Upplev en fin vitsippsbacke:
Ta med fika och lämna blommorna kvar. Platsen jag rekommenderar är skjulsta, 5 km söder om Eskilstuna. Vitsipporna blommar som bäst i början på maj.

Kosläpp:
Kolla på Arla eller ring någon lokal mjölkbonde och fråga om ni får vara med och beskåda detta skådespel. De första utsläppen brukar ske i början på maj.

Ät en myra:
Om du är djurvän eller vegetarian så kan du äta ett björklöv istället, annars är det lite lagom läskigt att äta en vanlig rödmyra.


Sommar
Vandra på Sörmlandsleden: En klassiker! Packa lätt och rätt och ge dig ut på en fin vandring. Plats, ta bussen till Svalboviken och vandra hemåt mot Eskilstuna (om du nu bor där), räkna med minst en övernattning. Bra information om Turer finns i bland annat här och en komplett och inspirerande guide över leden hittar du i Gunnar Anderssons bok "Vandra Sörmlandsleden" på Calazo förlag.

Fiska: Vill du fånga ädelfisk så är det bara att köpa fiskekort och gå ner till Eskilstunaån och fiska. Vill du uppleva naturen så rekommenderar jag Hjälmaren eller Mälaren, där behöver du inte fiskekort heller.

Spana på fladdermöss:
Visste du att det finns cirka 19 arter fladdermöss i Sverige. Gå ut i en ek-hage nära vattnet och rikta din blick upp bland trädgrenarna och vänta så får du se.

Cykelutflykt:
Packa tältet och grejerna på cykeln och stick ut några dagar, varför inte ta med hela familjen. Leta efter mindre vägar där ni kan cykla säkert och slå upp tältet när ni tycker det passar. Ta inte för långa dagsetapper. Korpen säljer cykelorienterings kartor som är ett bra alternativ för att komma ut på fina vägar och triggas att cykla mer.

Paddla kanot/kajak:
Hyra kanot är nästan gratis och de finns att hyra på de flesta ställen där det är fina sjösystem. Vissa kanotklubbar har orienteringskartor som man kan köpa, med hjälp av dem hittar man ut till smultronställena och peppas till att paddla mer.

Leta lysmaskar:
Under senare delen av juli när kvällarna börjar bli lite mörka kan man gå ut och leta lysmaskar. Det är inte säkert att ni hittar några men det spelar mindre roll, huvudsaken är att man kommer ut och gör något. En lysmaskhona lyser som en grön diod på en batteriladdare och om man har en sådan utomhus (akta er för el och fukt) så kan det komma flera hannar till den gröna dioden. Hannarna lyser inte, de är bara som en vanlig skalbagge.
Om du hittar en?
Då är det bara att förundras över naturens under...

Höst
Plocka svamp:
Är du osäker på att plocka svamp rekommenderar jag att du följer med någon som kan svamp. När du känner dig säker på en sort så kan du ha som målsättning att lära dig en ny svampsort varje år. Har du en modern mobil så kan du ladda ner en app som heter "Svampappen" den är riktigt trevlig och bra. Med Svampappen kan du även markera dina svampfynd på karta med GPS så att du hittar tillbaka.
Annars går det att låna böcker på biblioteket också.
Glöm inte gasolköket, salt och lite smör, så kan du steka färska svampar direkt ute i skogen. Mums!

Färgfyrverkeri:
Hösten är fantastisk när det gäller färger, gå ut i naturen och njut av alla kulörer och den klara luften. När löven fallit och träden står kala och grå, då ser i alla fall jag skönheten i att vandra i en blyertsteckning. Ta med kamera och var lite kreativ.

Ta fram kartboken:
Nu är det dags att titta på kartan och börja planera äventyr och resor inför nästa år. Se dig om hur ser naturen ut omkring dig. Finns det ställen som ser spännande ut, finns det platser du skulle vilja besöka?

Kolla flyttfåglar:
Det är inte bara vårens som är flyttfåglarnas tid, de flyttar ju på hösten också. Platserna är ungefär desamma som på våren. Jag brukar tacka dem för besöket och hälsa dem välkomna nästa år. Tranan är min favorit streckfågel.

Vinter
Fågelholkar:
Nu är det en bra tid för att bygga- och göra rent fågelholkar. Tänk på att du även kan bygga bon till fladdermöss, svalor, vildbin, humlor och igelkottar.

Vintertälta:
Tälta är inte bara sommaraktiviteter, tälta kan du med fördel göra året runt och jag garanterar att hur som helst blir det garanterat en natt du inte glömmer (i alla fall de första nätterna).

Vinterbivack:
Sov under bar himmel eller under en stor och fin gran.

Spana stjärnfall och satelliter:
Passa på när himlen är mörk och titta på stjärnfall, satelliter och andra mysko saker.
Lägg ett par madrasser eller liggunderlag på snön eller marken så kan ni ligga på rygg och filosofera.

Norrsken:
Har du lite tur kan du få upptäcka norrsken även här i södra Sverige, men då gäller det att du tar dig ut från gatubelysningen och håller koll på himlen mot norr.

Blås såpbubblor:
Passa på en riktigt kall dag när temperaturen kryper ner under 20°. Har du tur kommer bubblorna frysa till isbollar innan de landar på marken.

Lyssna till naturen och spana på djur:
Nu när det är mycket snö i skogarna här runt Mälardalen och på andra ställen runt om i Sverige, kan jag tipsa er om att spåra och spana på djur.
Packa ryggsäcken med termos med varm dryck, kamera, pannlampa, sittunderlag, sovsäck och kanske en vindsäck.
Klä er varmt.
Ta skidorna eller gå ut i skogen i närheten där du bor och sök upp en upptrampad djurstig.
Sätt er så ni får vinden i ansiktet och gärna bakom något. Kryp ner i sovsäckarna med de varma kläderna ni har på er och gör det bekvämt och mysigt.
Låt tystnaden ta överhand och lyssna till naturens ljud. Om ni har tur kommer det ett djur på stigen, om inte så har ni fått uppleva naturens ljud på vintern och gett er tid att lyssna på den.
Gör samma sak på våren/sommaren och tänk tillbaka på hur det var när ni satt där på vintern.

Egna skidspår:
Det är perfekt att utforska närområdet på ett par skidor. Gör egna spår i snön och glöm inte matsäcken.

Snöskor:
Har du testat att gå med snöskor? Gör egna, hyr eller köp ett par.

Vinterbada:
Såga upp ett hål i isen, fäst ett rep säkert runt midjan och testa hur det är att ta sig upp ur en vak med isdubbar.

Lånfärdsskridsko:
Det finns flera organiserade turer under vinter av olika arrangörer och om du är osäker på skridskor som jag, då kan du träna på isstadion.

Här är en karta till alla naturreservat i Eskilstuna:
Länk till PDF: Naturen i Eskilstuna
Länk till karta:


#näräventyr, #närafriluftsliv, #nära äventyr, #äventyr i närområdet, #friluftstips

Liknande inlägg

liknande