Årets Näräventyrare


Blir du Årets Näräventyrare 2016?
Har du eller någon vän gjort något extra spännande, kul eller utmanande i närområdet under 2016? Engagerar du dig eller din förening i att få fler människor att upptäcka naturen och dess värde. I så fall tycker jag att du ska nominera dig eller din vän/förening till utmärkelsen Årets Näräventyrare 2016.
Lämna ditt förslag till mig på: naraventyr(snabela)gmail.com
I början på 2017 kommer jag berätta vem som blir den lyckliga.
Förutom äran och vetskapen om att man inspirerat andra att upptäcka äventyr i närområdet så får vinnaren fin friluftsutrustning från Svenska Urberg.
Lycka till!


Årets Näräventyrare delas ut av Mikael "Näräventyr" Andersson.
Priset delas ut årligen för att belysa och lyfta fram möjligheterna till en äventyrlig upplevelse i närområdet samt för att visa de positiva effekterna som ett näräventyr innebär både personligen och för miljön. Priset har också som syfte att inspirera andra att ta vara på möjligheterna som finns runt knuten och bjuda in folk till naturupplevelser.
Från och med 2014 bidrar Svenska Urberg med utrustning till vinnaren.

Näräventyr:
-kan vara första steget ut till det stora äventyret
-är att sätta guldkant på den vanliga utflykten
-är att leva i nuet och att ta vara på stunden
-är ett sätt att stärka gemenskapen
-är utvecklande och stärkande både mentalt och fysiskt
-kan vara billigt
-kan vara ditt livs äventyr och upplevelse
-är kul! 


Grattis Angeliqa Mejstedt du är Årets Näräventyrare 2015!
Under stenhård konkurrens knep Angeliqa Mejstedt, från Västerås, titeln Årets Näräventyrare 2015. Det kan bara bli en person som utses, trots att alla nominerade uppfyllde kriterierna för en sann näräventyrare med råge. Alla nominerade hat tillsammans hjälpt till med att inspirera till äventyr i vardagen och i närområdet. Tack för det!


Här nedan följer tidigare vinnare..

Grattis till Årets Näräventyrare 2014Svenska Urberg skänker från och med i år ett utrustningsbidrag på 1000 kronor till Årets Näräventyrare.
Även det här året fanns det många värdiga kandidater bland de nominerade till Årets Näräventyrare.

Kul att se så många som trivs med friluftsliv och gör fantastiska äventyr och upplevelser på hemmaplan. Mycket inspirerande.

I år var det dock en person som stack ut lite extra med sina vardagsäventyr.Motiveringen:

Målsättningen var att utföra 365 vardagsnära äventyr. Under året har hennes äventyr uppmärksammats i media och på hennes hemsida. Hon har verkligen utmanat sig själv och inspirerat andra till små och stora upplevelser i närområdet.

Så här skriver hon på sin hemsida:

”Mina äventyr kommer inte sluta här utan nu, med ett helt år med äventyr bakom mig, så har äventyr blivit vardag och något som är en helt naturlig del av mitt och familjens liv.”

Grattis Louise Östberg du är Årets Näräventyrare 2014Följande personer var nominerade till 2014:
Louise Östberg
Louise nomineras för hennes projekt att genomföra ett äventyr varje dag i ett år under 2014.
- Jag är övertygad om att alla de små äventyren tillsammans kan vara större än ett stort, skriver hon på hemsidan.
Louise har med sitt projekt, hemsida och intervjuer i media, inspirerat och spridit information om vardagsäventyr.
Nicklas Odh
Nicklas försöker hitta alla små guldkorn i området kring Ed. Platser som kan vara av intresse för folk som vill varva ner från den surriga och snurriga vardagen och hitta områden som inte alltid finns med i den vanliga turistbroschyren.
Naturen i västra Dalsland är väldigt fin och du kommer snabbt ut i "ingenstans". Tyvärr är det inte så "förberett" med stigar, vindskydd och liknande, men Nicklas Odh jobbar på det.
- Min dröm är att bygga ett antal vindskydd och luftlandsätta folk ute i reservaten eller bara mitt ute i skogen så att de får hitta dit på egen hand, säger Nicklas.
En annan förhoppning är att kommunen skapar en "Turismutvecklare" då det redan finns en "Företagsutvecklare". Turismutvecklaren skall ha kontakt med de lokala leverantörerna av "turism" (vandrarhem, kanotuthyrare, hotell, lokala föreningar) och se till att befintliga anläggningar, kartor, infotavlor osv. är aktuella (vilket de inte är i Ed). Naturligtvis kan det finnas ett länsövergripande "turistråd" men med en lokal person som känner alla blir det effektivare.
Jörgen Johansson och Jonas Hållén  
De har på egen hand dragit igång vandringen Coast to Coast (C2C).
De bjuder in folk att delta på vandringen och inspirerar till lätt vandring. De har lagt ner massor av jobb på att hitta bra vandringsvägar tvärs över Sverige.
Angeliqa Mejstedt
Med Vandringsbloggen vill Angeliqa dela med sig av ett enkelt friluftsliv som passar alla. Målet är att inspirera fler att ta sig ut i naturen och att det varken behöver vara krångligt eller dyrt. Med mina bästa vandringstips delar hon med sig av kunskap om hur man väljer rätt vandringskängor till hur man undviker vätskebrist och skavsår. Angeliqa delar dessutom med sig av vandringar i varierad miljö, som fjällen, skärgården och skogen alldeles utanför knuten.  Med det vill hon få fler att uppskatta äventyren som finns runt det egna hörnet och visa att det är möjligt att pussla in friluftsliv och vandring i vardagen. Hon är också en bra förebild för unga tjejer som gillar friluftsliv!
Angeliqa har precis startat projektet Vandra för Livet för att samla in pengar till Ung Cancer - ett sätt att lyfta fram de hälsorelaterade fördelar som kommer med vandring och att vistas i naturen samt att inspirera fler att ta ett steg mot ett hälsosammare liv. Att vistas i naturen har läkande, lugnande och stärkande effekter och är ett bra sätt att finna både vila och återhämtning. Målet är att samla in 30 000 kronor till unga cancerdrabbade och anhöriga till sommaren 2015.

Susanne Lind
Susanne inspirerar med sina utmaningar i naturen och på Fjällripans blogg berättar hon om aktiviteterna. Susannes äventyr och naturupplevelser sker ofta i närområdet och i bland på en vanlig vardag, hon är en bra ambassadör för näräventyr.

Årets Näräventyrare 2013 är Anders Andrae!

Motivering:

Anders har en orubblig vilja att uppleva vardagsnära äventyr i skog och mark. Tack vare det intresset har han fått vara med om många fina och spännande stunder i närområdet. Trots fysiska hinder och svåra motgångar har han haft ett tydligt mål, ”att kunna vara ute i skogen så mycket som möjligt”. Anders har varit rullstolsburen sedan födseln, det har inte hindrat honom, men det är viktigt att naturen är tillgänglig för alla. Via hemsidan, skogstur.se, berättar Anders målande och inspirerande om sina äventyr. Ofta ger han sig ut med sin hund Ymer, men han bjuder även in andra att delta på äventyren som han planerar. Han inspirerar människor till upplevelser därför är Anders Andrae Årets Näräventyrare 2013.


Årets Näräventyrare 2012 är Nicklas Lautakoski!

Motivering:

Med en förmåga att hitta de stora äventyren i närområdet och med enkla medel skapa spänning och naturupplevelser utöver det vanliga. Nicklas blandar små och stora äventyr i Sverige med egna guidade äventyr i andra länder med samma glädje. Han har en positiv inställning till äventyr som han sprider via, blogg, hemsida och föredrag. Att inspirera och aktivera folk till egna naturupplevelser är hans signum. Med ett brinnande intresse för vad naturen har att erbjuda och en nyfikenhet på vad naturen ger dig tillbaka är Nicklas Lautakoski en värdig vinnare av Årets Näräventyr 2012.

Nicklas Lautakoski

Och ett hedersomnämnde går faktiskt till min son.
Det känns lite tokigt (men givetvis kul) att min son blev framröstad, men det var inga andra ungdomar som nominerats eller gjort något näräventyrligt. Därför har jag gjort om Årets Unga Näräventyrare 2012 till ett hedersomnämnande enligt juryns önskan.
På det här viset vill jag uppmana alla att rösta fram era ungdomar till nästa år. Glöm inte det!

Motivering till hedersomnämnandet:
"Jag vill också med stor respekt för Erik Andersson, nämna honom som en ung och målmedveten äventyrere. Erik som jag vet är envis 10 åring som aldrig ger upp det äventyr som han planerat in. Det är inte bara den 560 km långa cykelturen som han gjorde i somras mellan Eskilstuna och Skåne. Jag vill också nämna Erik där han på en tuff vandring mellan Storulvån och Sylarna tog sig till målet med all sin packning. Han var också fokuserad på att ta sig upp på Storsylens topp vilket han också gjorde.
Erik som också tycker om att skapa sina naturupplevelser i närheten av där han bor gör honom också till en näräventyrare.
Erik är också en riktigt trevlig kamrat att umgås med, en kamrat som man vill ha med sig när man tillsammans är ute och ska äventyra sig. Erik är av rätta virket när det gäller utmaningar, och om han behåller sitt intresse för äventyr och utmaningar då tror jag att han kommer vara den första mannen som cyklar till månen för just utmaningar det är livet för Erik."  
Hans Andersson AktivaÄventyr
Erik Andersson
 

I år utser vi följande två kategorier:
* Årets Näräventyrare 2012
* Årets Unga Näräventyrare 2012

Juryn består av äventyraren, Nordpolenfararen, och vännen Hans "TorpaHasse" Andersson.
Hasse började näräventyra redan som barn då han hittade inspiration och spänning i att vara ute i skogen på naturens villkor och övernattade under bar himmel, mm.
Hasse har en gedigen överlevnadskunskap som han delat med sig aktivt i över 20 år som ledare i olika äventyrsklubbar för ungdomar.
Intresset för näräventyr har under åren vuxit sig till flera större expeditioner, bland annat en till Nordpolen, men trotts intresset för avlägsna och stora expeditioner så ligger alltid Näräventyr nära Hasses hjärta och som han själv sa när jag frågade om han ville vara jury i årets utmärkelse?
- Det är en ära för mig att utse Årets Näräventyrare 2012!
Läs mer om Hasse och hans äventyr på hemsidan: Aktiva Äventyr

Tidigare pristagare:
2011 med Barbro Lindman som jury.
Årets Näräventyrare 2011, Helena och Thomas Traneving.
Årets Lokala Näräventyrare 2011, Johannes Mattisson.
Årets Unga Näräventyrare 2011, Jesper Berg.
Årets Näräventyrsprojekt 2011, Gunnika Isaksson-Lutteman.

Samt Anders Stävhags utdelning av Årets Jämtländska Näräventyrare 2011, med Jan Lundhag som jury:
Årets Jämtländska Näräventyrare 2011, Levina Ringdahl
Årets Jämtländska Lokala Näräventyrare 2011, Maria Gillet
Årets Jämtländska Unga Näräventyrare 2011, NSF Scoutkår Östersund

2010 med Alexander Amprazis som jury.
Årets Näräventyrare 2010, Expedition Vintersarek och ledaren Joel Karlberg.
Årets Unga Näräventyrare 2010, Oskar Åkesson.Årets Näräventyrare är ett pris instiftat av Mikael "Näräventyr" Andersson.
Priset delas ut årligen för att belysa och lyfta fram möjligheterna till en äventyrlig upplevelse i närområdet samt för att visa de positiva effekterna som ett näräventyr innebär både personligen och för miljön (inga långa transporter). Priset har också som syfte att inspirera andra att ta vara på möjligheterna som finns runt knuten.

Att göra ett näräventyr:
* kan vara första steget ut till det stora äventyret
* är att sätta guldkant på den vanliga utflykten
* är att leva i nuet och att ta vara på stunden
* med familjen stärker banden och gemenskapen
* är utvecklande och stärkande både mentalt och fysiskt
* är billigt
* är kul! 
 

OBS!
Från och med 2012 delas det även ut ett pris till "Årets Jämtländska Näräventyrare" men under samma förutsättningar och med samma kriterier men med Jämtland som bas.
Den som ansvarar för den Jämtländska varianten av Årets Näräventyrare är Anders Stävhag från Östersund.
Nominera dig eller din kompis genom att beskriva näräventyret här nere i kommentarer och om du vill nominera till Årets Jämtländska Näräventyrare kan du också göra det här nere eller mejla eller gå in på Anders Stävhags blogg.

Anders Stävhag beskriver sig så här på sin blogg: 
Äventyrare och Pilgrim men också pappa till två söner. Är utbildad Socionom och arbetar som universitetsadjunkt, samt är egen företagare. Ser mig själv som en man som njuter av upplevelser och äventyr världen över vilka jag planerar och genomför så ofta det passar in i vardagen. Några av mina äventyr är: 1998 Coma Pedrosa, Andorra 1999 Dykexp båten Litsälven Jämtland, 2001 Världsrekord i undervattensmonopol 130h & 21min Östersund, 2003 Exp, I Pehr Wargentins fotspår, Svalbard, 2004 Pelistertoppen Makedonien, 2005 Highpointing Sweden, högsta toppen i varje landskap (19 av 25 klara) 2008 Pilgrimsleden Jakobs väg till Santiago de Compostela Spain, 2008 Kilimanjaro Tanzania, 2009 Pilgrimsleden Canterburyleden via Francigena till Rom Italy, 2009 Pigrimsleden Abrahams väg Jordanien 2010 Pilgrimsleden Paulus väg till Jerusalem, Israel 2010 Pilgrimsleden StOlovsleden till Nidaros, Norge 2010 Elbrus, Kaukasus 2011 Mount Everest, Tibet (no summit), 2013 Mount Everest (planned), 7 Summit (planned)Northpole (planned), Southpole (planned)
Och nu blir Anders Stävhag en Näräventyrare också, kul!
Klicka här för att läsa mer på hans blogg:
Här nedan följer tidigare vinnare:

Årets Näräventyrare 2011 är utsedda av årets jury Barbro Lindman. 
Här följer vinnarna med Barbros motivering, samtliga nominerade näräventyrare kan beskrivas med följande ord, enligt Barbro:
* Naturälskare: Älskar att vara i naturen.
* Nuet: Fångar möjligheten att stanna upp för ett tag.
* Nyfikna: Gillar att få vistas på nya platser.
* Nära: Njuter av att få uppleva natur och äventyr i vår närhet.

Årets Näräventyrare 2011  
Helena ochThomas Traneving
StockholmBeskrivning av Helena och Thomas Tranevings näräventyr: 
De är ute på nya äventyr varje helg och i bland någon dag mitt i veckan. Familjen Traneving vill inte att livet bara ska lunka på, de vill njuta av varje dag och det gör familjen genom olika äventyr i Sverige och Alperna, Dolomiterna osv.  De bloggar om varje äventyr och lägger då med kartor, bilder och tips så att andra lätt ska komma ut i naturen. Familjen Traneving brinner för äventyr och uteliv! 
Barbro Lindmans motivering: 
Helena och Thomas Traneving lyckas fantastiskt bra med att genomföra äventyr i närområdet.
Många, intressanta och varierande näräventyr. Dessutom tillsammans med sina fyra barn. Familjens hemsida är lätt att få översikt över. Bilder, beskrivningar och för vissa turer även inlagda kartor skapar inte bara drömmar utan visar även möjligheterna för oss alla att ta oss ut på egen hand för att genomföra näräventyr.
Helena och Thomas får förutom ära och berömmelse en signerad bok "Kajakäventyr längs norska kusten" från årets jury, äventyraren och författaren, Barbro "Babbs" Lindman.

Årets Lokala Näräventyrare 2011 
Johannes Mattisson 
EskilstunaBeskrivning av Johannes Mattissons näräventyr: 
Johannes Mattisson nominerades för hans djärva ensamcykling i Östra Europa. Han startade i Eskilstuna och passerade genom fem länder på fem veckor. Johannes visade att det går att långcykla fastän man är 50+ och familjeförsörjare. Håll drömmen levande! 
Barbro Lindmans motivering: 
Johannes Mattisson har förvisso förlagt äventyren utanför landets gränser men ändå till några av våra närmsta grannländer och på ett sätt där Johannes har kommit både naturen och människorna nära.
Hans cykelupplevelser är spännande och känns i högsta grad inspirerande. Närheten uttrycker han själv bra med orden ”Ju saktare man tar sig fram desto mer hinner man ta in”. Dessutom visar Johannes att varken ålder eller en tidvis trasig kropp behöver vara något hinder utan kanske istället en anledning till att genomföra de äventyr som många längtar efter.
Johannes Mattisson får förutom äran en vattentät kameraväska från MestUte butiken i Eskilstuna.

Årets Unga Näräventyrare 2011 
Jesper Berg
Framtidens Näräventyrare Jesper Berg
Beskrivning av Jespers näräventyr: 
Jesper Berg är en ung kille på nio år som älskar att få röra på sig i naturen. Ena dagen är det långfärdsskridskor på den lokala sjön Runn. Nästa dag byter han ut utrustningen mot långfärdsskidor. När det blir varmare tar han fram sin mountainbike för olika turer i de lokala skogarna med lillasyster Irma. Sin födelsedag firar han helst i skogen.
Nästa projekt är att bygga en igloo under vårvinterns fjälläventyr. 
Barbro Lindmans motivering: 
Jesper Berg är en ung människa som finner sin största glädje i att kombinera rörelse, frisk luft och nya omgivningar. När man möter honom på hans lokala äventyr är han alltid glad och positiv och fylld med idéer till nya äventyr. Hans energi och glädje ger definitivt inspiration till näräventyr både för unga människor i samma ålder liksom för oss äldre.
Jesper Berg har gjort sig förtjänt av ett fint gasolkök från Primus.


Förutom ovanstående uppmärksammade och ärofyllda Näräventyrare så har Mikael Andersson, Näräventyr och Husky for Outdoor and Running i Eskilstuna tillsammans med Näräventyrs bloggläsare utsett Årets Näräventyrsprojekt 2011, som går till:

Årets Näräventyrsprojekt 2011   
Vallentuna
 
Motiveringen lyder:
Gunnika har satt upp som mål att på lediga helger under 2011 förverkliga sin äventyrslusta och nyfikenhet på olika friluftsaktiviteter i den svenska naturen. 
Gunnika har med sitt unika projekt spridit inspiration via hennes blogg, hemsida och flera uppmärksammade tidningsartiklar och radioinslag. 
Att sätta upp de här målen och att göra 52Adventure projektet har nog förändrat livet positivt både för
Gunnika och för flera som följt hennes näräventyr och låtit sig inspireras.
Gunnika får som tack för sitt näräventyrsprojekt 2011 en fin sovsäck från Husky i Eskilstuna.

Tack och grattis! Gunnika Isaksson-Lutteman, Helena och Thomas Traneving Johannes Mattisson och Jesper Berg för ert genuina friluftsintresse och för att ni inspirerar andra, fortsätt med det.
Tack! Barbro Lindman för ditt engagemang i anslutning till att utse respektive vinnare.
Tack! för alla fina priser som skänkts av följande företag och personer som förstår värdet av att vistas i naturen: Primus, Husky, MestUte samt Barbro Lindman.Tidigare vinnare:  
Årets Näräventyrare 2010

Kategori vuxen

Expedition Vintersarek och ledaren
Joel Karlberg.
Mölnlycke

Joel Karlberg står som tvåa från vänster på bilden tillsammans med övriga medlemmarna i Expedition Vintersarek.
Grattis!

Beskrivning av Joel Karlberg och näräventyret Vintersarek:
En av tankarna kring vårt projekt Vintersarek var att visa på vilka fantastiska naturområden som finns i vårt eget avlånga land. Att man inte behöver resa jorden runt för att
genomföra ett riktigt äventyr. Hur som helst tillbringade vi 90 dagar av vintern som gick i Sareks nationalpark, boende i tält och snögrottor. Glädjerusiga åk från de dramatiska bergsidorna blandades med fantastiska turer i dalarna och en eller annan långtråkig dag inblåsta i lägret. Läs gärna mer på vår hemsida http://vintersarek.se/
Med detta sagt skulle jag vilja nominera vår "Expeditionsledare" Joel Karlberg därför att han var den som tog det första steget mot att göra verklighet av denna drömtur.

Alexander Amprazis motivering:
Vintersarek är ett projekt som lyfter fram Sverige som äventyrsland där karg och äventyrlig vinter går att hitta så nära som i Sarek. Projektet är väl genomfört och dokumenterat där man genom små medel har lyckats skapa ett stort intresse i media. Vintersarek är ett exempel på att stora utmaningar och vacker natur finns nära tillhands utan långa resor och stora kostnader.

Kategori ungdom

Oskar Åkesson 10år.
Skövde

Oskar Äkesson är en "Mini-Skinnarmo" enligt Alexander Amprazis som utsett Oskar till ärets Näräventyrare 2010, kategori ungdom.
Grattis!
Beskrivning av Oskars näräventyr:
Hej jag skulle vilja nominera min son Oskar 10år från Stöpen norr om Skövde till årets Näräventyrare 2010. I januari läste han en överlevnadsbok om att göra en snögrotta för att sova i. Så han började lasta upp en jättestor snöhög på gräsmattan som sedan fick frysa till några dagar. Sedan grävde han ur den för att sova i den. Då kom frågan: pappa du kan väl sova med mig?
Jag svarade ja utan betänketid. När så helgen kom tog vi fram tjocka sovsäckar och kröp in i snökojan. Det var trångt men inte kallt. Ute var det värsta snöovädret. Vi sov riktigt gott den natten. Vi hade fuskat liten när vi täppte för öppningen så det yrde in lite snö.
MVH Björn.

Alexander Amprazis motivering:
Oskar har på egen hand, trots sin unga ålder, gått från idé till verklighet. Oskar har själv funnit inspiration i tidigare litteratur om äventyr för att omvandla detta till ett eget äventyr på hemmaplanen. Att han dessutom har lyckats inspirera sin far till att delta visar på engagemang och en förmåga att inspirera andra.
Oskar är en inspirerande kille som verkligen, på egen hand, har genomfört något spännande på hemmaplan. Mini-Skinnarmo!

Grattis till utmärkelsen Årets Näräventyrare 2010!

Anledningen till utmärkelsen är att lyfta fram äventyr i närområdet och inspirera andra.
Sverige har en fantastisk natur och bjuder på otroliga möjligheter till spännande och äventyrliga aktiviteter.
Ett näräventyr kan vara en enkel övernattning i tält hemma på tomten till mer avancerade expeditioner som kräver stor planering, kunskap och erfarenhet.

Så här skriver ”domaren” Alexander Amprazis i till de nominerade och till vinnarna:
”Alla nominerade näräventyr är väldigt inspirerande och innehåller de "grundelement" som jag tycker illustrerar näräventyr, nämligen: Tillgänglighet, att se det stora i det lilla, inspirera (t.ex. bjuda med sig vänner och familj eller/och genom bloggar till andra naturvänner) och äventyrslust. Näräventyr ska i mina ögon uppmuntras på alla plan, så ett ungdoms- och vuxenpris är det som jag utsett.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Liknande inlägg

liknande