Den översta eller högra kängan är smörjd med mitt egentillverkade skofett |
Bästa effekten får man om man fetter in kängorna när de är lite fuktiga och kom i håg att gu aldrig ska torka läderkängor över 40 grader, för då stelnar skinnet.
Pepparkaksburken hade vi fyllt med björknäver. |
Så här gjorde vi smörjan:
Vi gjorde "Ryssolja" av björknäver. Det är samma process som att göra vanlig tjära men med björknäver.
Sedan smälte vi ister och när det och ryssoljan hade svalnat så blandade vi ihop det med en äggula. En äggula till ca en halv liter totalt.
Sedan hällde vi upp dem på mindre burkar och lät det stelna.
Klart!
Så här mycket Ryssolja blev det. |
Smord och osmord känga |
Ah, spännande. Äggula har jag aldrig haft i den skosmörja jag tillverkat. Däremot brukar jag ha i bivax.
SvaraRaderahttp://lipoptena.blogspot.se/2011/04/ladersmorning.html
Hej Leif!
RaderaLäste på din hemsida, den var trevlig. Såg att du gjorde på grävlingsfett och det är ju riktigt lyxigt. Jag gjorde mitt på ister och tjära från björknäver. Äggulan ska (om jag fattat det rätt) hjälpa till att transportera in fettet i lädret. Men man får vara försiktig när man lägger i gulan så att inte tjäran och fettet är för varmt. Grävlingsfett luktar friskt tycker jag :)