onsdag 29 januari 2014

Årets Näräventyrare 2013

Spänningen stiger
Vems namn kommer stå på utmärkelsen?
Blir det Anders Andrae, Jerry Engström, Henrik Bergqvist eller Susanne Lind som blir Årets Näräventyrare?
Håll ögonen öppna för snart vet vi svaret..



En brasa för själen

En brasa är som pricken över i
När jag var ute senast i skogen så gjorde jag upp en liten eld, bara för att mysa lite.
Notera vattenflaskan av typen Klean kanteen som ligger i elden. Smakade gott med lite varmt vatten.

Freja och jag var ute och vandrade lite. På vägen plockade jag på mig lite torrt gräs och lite annat brännbart för att ha och tända med. Det snöade lite, men annars var det torrt.
Jag hittade ett ställe under en gran för att få lite skydd och gjorde i ordning för att tända elden med tändstålet.
Efter ett par minuter var brasan på gång. Freja höll sig på behörigt avstånd från eld och rök, jag hade ju hoppats på att hon skulle ligga vid mig på Fjällduken som jag hade lagt på marken.
Det är otroligt avkopplande att sitta och titta och lyssna på brasan och bara vara..

Iskalla tips

Lite säkerhet på isen skadar inte.

Information från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

tisdag 28 januari 2014

Freja tränar med väskor

Var ute och tränade Freja med väskor.
Det gick ganska bra, men hon bet och slet i dem mellan varven, positiv belöning och vidare träning är nog vad vi får vänta oss.
Ska bli kul när (om) hon blir van och kan bära sin egen mat.

Cykelsugen?

Följ med Eskilstuna cykelklubb på en liten vintertur.

Så här står det på deras hemsida:
"Klart det går att cykla fast det är mitt i vintern! På lördag, 1 februari, kör vi ett träningsrace på stigar ute i Hällby! Samling klockan 11 vid Hällby IP. En klass för de stora och en för lite mindre, men man bör vara stor nog för en 24-tummare för att vara med."

Länk till Eskilstuna CK

måndag 27 januari 2014

Susanne Lind är nominerad till Årets Näräventyrare 2013

Hej!

Jag skulle vilja nominera min mamma Susanne Lind, 43 år, som via Fjällripans blogg delar med sej och inspirerar många med sina naturupplevelser och äventyr från skog och mark.

Hon brinner verkligen för friluftslivet och lever ett aktivt liv med vandring, jakt, kajakpaddling, snöskovandring, skidåkning mm, där nästan all ledig tid spenderas i naturen och hon visar att det inte  behöver vara särskilt svårt att ta sej ut på olika äventyr. Hon tar gärna med sej både barn och andra vuxna på olika turer och hennes entusiasm smittar av sej, vilket gör att man själv vill ut och upptäcka mer av vår underbara natur!

Under 2013 har hon även haft som utmaning att sova ute i minst en natt i månaden, vilket resulterade i hela 40 utenätter och många av nätterna har hon dessutom tillbringat på egen hand! Det har lett till att  många  inspirerats och motiverats till  att ta sej an utmaningen under 2014 och själv satsar hon på att försöka komma upp i 50 utenätter det kommande året.

Fjällripans blogg:


Lycka till önskar Micke

fredag 24 januari 2014

Fler nomineringar?

Nu är det snart dags att utse Årets Näräventyrare 2013.
Vet ni någon mer som gjort sig förtjänt av att nomineras, i så fall är det hög tid.
I början av februari kommer jag presentera vinnaren.

Följande är nominerade:

Anders Andrae
http://skogstur.se/

Jerry Engström
www.hogakustenhike.se
www.hogakustenwinterclassic.se


Henrik Bergqvist
www.deliveranceteam.outdrr.com

Föreningen Sörmlandsleden
http://www.sormlandsleden.se/

 

Kråkan tar andens ägg

Här försöker kråkan ta andens ägg
Vardagsäventyr i naturen
I våras byggde jag en plattform uppe i ett träd på tomten, där jag sett änder som klättrat runt. Jag monterade en trådlös kamera och sedan kunde jag se live-tv på min iPad.
Tanken var att jag skulle sända direkt här på bloggen, men jag lyckades inte. Däremot så får ni nu se en snutt från dramatiken i fågelvärlden.
(Filmat från iPaden, därför den låga kvaleliten)
P. I dag såg jag två havsörnar:)

tisdag 21 januari 2014

Näräventyr i tidningen

Näräventyr i Örnsköldsviks Allehanda
Jerry Engströms nominering till Årets Näräventyrare för hans arbete vid Högakusten har uppmärksammats på följande vis:
 

måndag 20 januari 2014

Sweden Sky Race 24

Sverige får i sommarsitt första skyrace – Sweden Sky Race 24 den 19 juli 2014. Platsen blir Björkliden, midnattsolens land, 300 km norr om Polcirkeln där solen lyser dygnet runt i juli, därav namnet 24.

Pressmeddelande Stockholm den 20 januari 2014 - Den 19 juli i sommar blir Nordeuropas vackraste och mest brutala traillopp verklighet. Sweden Sky Race 24 springsantingen 100 km med 6000 höjdmeter eller 50 km med 3 000 höjdmeter. Första året har man satt ett tak på 100 löpare. Och de platserna går åt fort. Sedan loppet smyglanserade på Facebook i förra veckan har det fått runt 1000 likes och drygt 65 anmälningar har kommit in. Bakom Sweden Sky Race 24 står Erik Ahlström.

- Det har gått 20 år sedan jag startade BAMM i Sverige. Närjag i somras besökte Björkliden igen blev jag ännu en gång förälskad i området. Sweden Sky Race 24 blir inte bara Sveriges första skyrace utan ett sätt för mig att visa upp Sveriges vackraste miljöer, de klaraste färgerna, de tuffaste stigningarna, dricka från de renaste vattendragen, springa på de bästa fjällstigarna och äta de bästa våfflorna i Sverige. Att sker i midnattsolens land, 300 km norr om Polcirkeln där solen lyser 24 timmar om dygnet. Det är dags att Sverige får ett traillopp av internationell toppklass, säger Erik Ahlström.

Tillsammans med nya och gamla vänner som liksom Erik själv älskar naturen och miljön runt Björkliden har man satt en bana som görtävlingsledningen euforisk av lycka och knäsvag av skräck. Sweden Sky Race 24 passerar legendariska platser som Låktatjåkko Fjällstation, Trollsjön, Måndalen, Kärkevagge och Kårsavagge. Banan är 50 km lång med en stigning på3000 meter. Man kan välja mellan ett eller två varv och om man väljer två varv så byter de tävlande löpriktning efter halva loppet och möter därmed de långsammare löparna och gör high five. Normalt är vi svenskar i motsats till hur det ser ut på utländska lopp dåliga på att heja fram våra medlöpare, det kommer bli ändring här.

-Yes, Sverige ska få sitt första Skyrace! Med Björkliden som plats med dessa vackra berg och tekniska stigar och midnattssolen som ljus kommer detta bli helt fantastiskt. Denna sommar kommer jag inte kunna att vara med, men ser med glädje framemot sommaren 2015 säger vår svenska internationella trailstjärna Emelie Forsberg.

Första året blir det en exklusiv skara på max 100 testpiloter, så kallade trail blazers, som med start klockan 18.00 på kvällen får springa och gå i mål i full midnattssol. En unik upplevelse för de flesta som bara den är värd resan från Stockholm, Barcelona, Leadville eller Zegama. Nästa år kommer stora resurser läggas på att få ett stort internationellt startfält.

Se www.swedenskyrace24.se och Facebook för mer information och anmälan.

fredag 17 januari 2014

Henrik Bergqvist är också nominerad

Älv Mannen
Jag, men främst mina paddlande vänner i Deliverance Team som jag är så tacksam över att dom hänger på och gör alla roliga äventyr i Örebro Län (främst i Nittälven)möjliga! Vi inspirerar varandra och jag hoppas att den inspirationen smittar av sig till andra.

Henrik Bergqvist


Lycka till//Micke

torsdag 16 januari 2014

Anders nominerad till Årets Näräventyrare

Här är den första nomineringen!
Anders Andrae ute på äventyr uppe på Nipfjället.
"Hej.

Jag skulle vilja nominera min bror Anders Andrae som är en stor
fighter.
Trots hans ryggmärgsbråck så är för honom inget omöjligt. Han visar
alla som har rynkat på näsan åt alla hans idéer att man kan göra mycket
trots att man sitter i rullstol.

Han älskar friluftsliv. Det har han gjort sedan han var liten. De
sista åren har han kämpat med operationer. Vissa har gått bra och vissa
har gått mindre bra.
Men det sista halvåret har han gjort otroliga utflykter på olika
ställen i Stockholmstrakten.
Läs gärna hans hemsida Skogstur.se och ta del av hans äventyr så
förstår ni vad jag menar. Hans möte med vildsvin, älgar och konstiga
människor.

Från en stolt syster."

Lycka till Anders!
Ursäkta att jag inte har publicerat din nominering tidigare här på bloggen;) //Micke

Nominering till Årets Näräventyrar

Jerry Engström nomineras till Årets Näräventyrare
 
Jerry Engström
Fjällrävens före detta marknadschef Jerry Engström bedriver idag ett aktivt arbete för att få fler att upptäcka naturen i Höga Kusten. Under två år har Jerry byggt upp destinationsportalerna www.skulenationalpark .se och www.hogakusten.se samt skapat facebook gruppen ”I Love Höga Kusten” som idag har tusentals följare. På Youtube kanalen ”Höga Kusten” lägger Jerry löpande upp filmer och guider till Höga Kustens natur. Allt för att sänka tröskeln till det nära äventyret.

Under det sista året har Jerry tagit ytterligare ett steg i sin satsning och skapat friluftsarrangemang där transporter, mat och friluftsskolor ingår i deltagandet. Allt för att sänka tröskeln och göra det enkelt för fler att ge sig ut på äventyr. 2013 lanserades vandringen Höga Kusten Hike som snabbt blivit Sveriges näst största vandringsarrangemang. Under 2014 lanseras ytterligare två evenemang. Först ut är snöskoäventyret Höga Kusten Winter Classic som går av stapeln i februari och i september lanseras upplevelseloppet Höga Kusten Trail.

Jag vill genom mina hemsidor och filmer inspirera fler till att göra vardagen till ett äventyr och genom unika arrangemang göra det möjligt för fler att uppleva storslagna äventyr och samtidigt lära känna nya vänner” säger Jerry.

Jerry Engström nomineras därmed till årets Näräventyrare.

Länkar till Jerrys evenemang:
Höga Kusten Hike (www.hogakustenhike.se)
Höga Kusten Winter Classic (www.hogakustenwinterclassic.se)
 

Motivering för nominering
:
Jerry Engström har med stort engagemang fått fler människor att upptäcka naturen i Höga Kusten. Genom att skapa destinationshemsidor, facebook grupper och filmer som besökts av tusentals personer har Jerry sänkt tröskeln för att ge sig ut på det nära äventyret.

Under det senaste året har Jerry tagit ytterligare steg genom att arrangera flertalet äventyr i Höga Kusten. Detta har gjort det möjligt för än fler, såväl erfarna som nyfikna nybörjare, att ge sig ut på äventyr.   

Vi tycker att Jerry Engström är ett föredöme i att göra det nära äventyret möjligt för än fler.


Länkar:
www.hogakustenhike.se
www.hogakustenwinterclassic.se

Nominering till Årets Näräventyrare

Sörmlandsleden är nominerad till Årets Näräventyrare 2013

"Hej!
Jag vill nominera föreningen Sörmlandsleden till årets näräventyrare. Föreningen jobbar för att folk ska komma ut i naturen på ett säkert och enkelt sätt. Så att människor ska få uppleva vad naturen har att erbjuda.

Så här står det på deras hemsida:
Föreningen Sörmlandsleden arbetar ideellt med att sköta och utveckla ca 100 mil natur- och kulturvandringsled. Målsättningen är att ge människor möjlighet till lättillgängliga och unika naturupplevelser."

Jag är böjd att hålla med, Föreningen Sörmlandsleden är en bra kandidat//Micke

onsdag 15 januari 2014

Haglövs Adventure Academy

Nu har du möjlighet att söka till Haglövs Adventure Academy
Har du en idé eller drömmar om det stora äventyret, då tycker jag att du ska söka det här och få möjlighet till bra vägledning, utbildning och inspiration.
Lycka till!

Länk: www.haglofsadventureacademy.com

torsdag 9 januari 2014

Fjellduken hunter

Freja testar Jervenduken
Jag har köpt en fjällduk eller Fjellduken Hunter som den heter. Tanken är att jag ska ha med den i packningen när jag är ute i skogen med Freja.
Freja och jag tar oss en närmare titt på Fjellduken Hunter. Den kommer följa med på våra skogspromenader och näräventyr.

Anledningen till att jag tror den kommer vara bra till oss på våra skogspromenader är följande:
* Sittunderlag för hela familjen inklusive Freja (kanske inte så varmt men skyddar mot väta)
* Vindskydd för mig och hunden (kanske i minsta laget för att ta in hunden)
* Regnskydd under fikarasten
Jag har redan använt den några gånger och det är riktigt skönt att krypa in i den när man sätter sig och fikar i skogen, den känns verkligen varm, men man behöver komplettera med ett sitt/liggunderlag för att inte bli kall från marken.
Den är ganska dyr ca 2700:-, men den känns verkligen rejäl och de lämnar 10 års garanti och som sagt den går att använda den till mycket, från picknickfilt till bivacksäck.
Jag återkommer med en mer utförlig bedömning efter att jag använt den en längre tid.
#JervendukenHunter
#Jervenduken
#FjelldukenHunter
#FjälldukenHunter
#Fjällduken
#Fjellduken

onsdag 8 januari 2014

Äventyret till glaciärgrottan Mimisbrunnr

Stormvindar fick oss på fall
Dag 11 glömmer jag aldrig..
Mina tankar återkommer ofta till den här dagen och jag får alltid samma olustiga känsla i kroppen. Jag ska berätta varför.
Hjältinnan inne i glaciärgrottan Mimisbrunnr
När jag planerade resan till Norge snubblade jag över en urgrävd glaciärgrotta uppe vid Juvasshytta. Den ville jag absolut besöka. Eftersom vi skulle träffa farmor och Kjell i Lom och utforska de delarna av Norge så tyckte jag att det vore kul om de också kunde följa med in i glaciären.
Jag kontaktade guiderna som ansvarade över besöket i isgrottan och frågade om det var svår terräng till Mimmibrunnr.
- Nej det är en kort och lätt promenad svarade de.
Jag förtydligade att mamma hade nyligen opererat höften och att hon hade höftprotes.. Men det skulle inte vara några problem.
När vi klev ur bilarna uppe vid sommarskidcentret vid Juvasshyttan höll vi på att blåsa bort.
Mamma är liten och lätt och Kjell och jag fick hjälpas åt att stötta henne.
Guiderna var duktiga och hade mycket att berätta, men promenaden till grottan var verkligen ingen lek. Det var ett riktigt äventyr.
Några minuter innan vinden tog oss.
"Stigen" som vi följde hade ett underlag som var en blandning av stenar i storleken kattskallar till större klippblock. Där gick vi och balanserade på stenarna och försökte att stå emot vinden som kom i kraftiga byar. Vid flera tillfällen fick vi hålla emot allt vi kunde för att inte blåsa omkull.
Jag höll i mamma allt jag orkade och jag såg hur hon kämpade i den svåra terrängen och hårda vinden.
Sedan hände det som verkligen inte fick hända.
Vi blåste omkull!
När jag ramlade såg jag i ögonvrån hur hon föll baklänges och satte sig på hårda, vassa stenar.
Tiden stannade.
Efter det fallet måste hon gjort sig riktigt illa, bara hon inte bröt den nyopererade höften, tänkte jag.
Jag frågade hur det gick?
- Det gick bra, svarade mamma. Inga problem.
Vi tog oss upp och kände efter och det hade tydligen gått bra. Och mamma hade fokus klart, vi skulle vidare och fram till glaciären.
Jag hade otroligt dåligt samvete för att jag "lurat med henne", men hon gnällde inget
Besöket inne i Mimisbrunnr överskuggades av den vådliga vandringen, men det var mycket fint där inne.
Vandringen tillbaka gick bättre eftersom vinden var något snällare, men å andra sidan regnade det ordentligt så vi blev ganska blöta.
Susanne gick före och hämtade vår bil för att skjutsa mamma den sista biten, men hon tackade nej.
När vi gick in och värmde oss och fikade berättade mamma varför hon tackat nej till skjuts.
- Det här var en seger för mig, jag bevisade att jag klarade av det här, sa hon.
Jag kan bara hålla med. Du klarade av det! Bra jobbat!
Så då förstår ni kanske varför jag brukar tänka på den här dagen med blandade känslor i kroppen, det var så nära att hon hade brutit något.
Äntligen framme vid glaciärgrottan
De hade ljussatt väggarna så fint där inne, om ni undrar vad det svarta är i den 10 000 år gamla isen så kan jag berätta att det är renskit..
 När vi var där höll de på att bygga en handikappramp så även rullstolsburna ska kunna ta sig dit. Det tycker jag låter bra och så slipper man nöta på den gamla laven som växer på stenarna.
Trots att vi blåste omkull så kan vi nog säga att besöket i isgrottan var värt besväret:)

Länk till glaciärgrottan: http://mimisbrunnr.no/

Liknande inlägg

liknande