måndag 29 september 2014

Tre dagar på Sörmlandsleden

Nu går det snart åt skogen

Efter en urusel helg och stundande arbetshelg så tänker jag ladda batterierna ute i skogen.
I veckan funderar jag på en tredagarsvandring på Sörmlandsleden. Tyvärr så är jag lite egoistisk den här gången och tänker göra det själv tillsammans med Freja (bland behöver man få lite egen tid).

onsdag 24 september 2014

Sörmlandsleden

Etappansvarig på Sörmlandsleden -en ärofylld titel
Igår talade jag med kansliet på Sörmlandsleden och fick det bekräftat att jag nu är etappansvarig över sträckan 24:2B, mellan Bälgviken och Kvarntorp, tillsammans med Lennart Olsson.

Att få vara med och ansvara över något så fint som Sörmlandsleden är för mig en stor ära. Jag kommer göra mitt bästa för att locka ut folk på leden och få dem att trivas. Sträckan mellan Svalboviken och Eskilstuna känner jag väl och där har jag tillbringat många fina stunder som berikat mig och mitt liv. Första gången jag vandrade den sträckan var tillsammans med min fru i början av 90:talet. Vi brukar ofta återkomma till den fina upplevelsen vi hade tillsammans på Sörmlandsleden och mins den med glädje.
Nu har jag alltså fått det ärofyllda uppdraget att sköta en del av den fantastiska leden som går genom hela Sörmland. Jag tror och hoppas att det kommer ge mig nya fina naturupplevelser.
Folk brukar fråga mig om fina ställen att vandra på och jag brukar ofta rekommendera Hedlandsleden och/eller Sörmlandsleden. Man kan faktiskt gå vart som helst på dessa leder, för det är så fint var man än är.
Nu ska jag se till att det blir lätt att hitta på stigen i skogen på etapp 24:2B och att pilar och markering sitter som den ska. Det är inte omöjligt att jag kommer arrangera "Frossa i foto och friluftsliv" på just sträckan i vår.
Så välkomna nya och gamla vandrare till Sörmlands stolthet: Sörmlandsleden.

måndag 22 september 2014

Nyheter från Primus

Primus ligger steget före
Med en rad innovativa förbättringar visar Primus än en gång att de ligger i framkant när det gäller friluftskök, brännare och gas. Nyligen belönades deras nya vintergas med Gold Award vid Europas största outdoormässa i Tyskland.
Ett trevligt gäng av duktiga och kunniga friluftsmänniskor hade förmån att titta på Primus nyheter.

I veckan var jag bjuden till Primus allra heligaste rum nämligen utvecklingslabbet i Solna. Där visade bland annat Per, Johan, Joachim och Eva från Primus upp en rad nyheter som delvis kommer att förändra vårt sätt att laga mat ute i naturen.
Eftersom det var så många nyheter rekommenderar jag att du går in på Primus hemsida för att läsa mer om respektive produkt, men jag ska försöka återge det jag tyckte var de bästa nyheterna.
Länk till Primus
I vår släpper Primus en ny gas. Eller egentligen två, en sommargas som är mer ekonomisk att använda i varma temperaturer och sedan kommer den stora nyheten, en vintergas.
Vintergasen är framtagen med en speciell gasblandning och en papperskrans som gör att den går att använda ner till -22°. Vi som har testat att använda gasbrännare i kallt väder vet att det här är smått revolutionerande.
Originalgasen kommer att finnas kvar förstås.
Med lite tur kommer jag få möjlighet att testa den nya vintergasen innan den kommer ut på marknaden, alltså nu i vinter. Jag återkommer om detta i så fall.
Den nya behållaren för vintergas med papperskransen.

Primus Lite-köken, (som jag använder mest och hette Eta Lite tidigare) kommer också i två nya utföranden. Ett enklare och billigare som heter Primus Lite (360g), samt en med större kastrull för två personer som heter Primus Lite XL (450g). Den jag har byter namn från Eta Lite till Primus Lite+ och får ett värmeskydd av G-1000 väv i fem olika färger. De här är ett lätt kök som jag verkligen rekommenderar. Ni kan läsa en utförlig test av köket här på bloggen.
Från vänster den nya sommargasen, originalgasen och vintergasen. OBS färgerna är inte riktigt som de ska bli när de ska säljas i butik.

Vi som använder bensinkök vet hur det väsnas, men nu har Primus konstruerat en ljuddämpare som reducerar ljudet markant. Ljuddämparen heter Primus OmniLite Ti Silencer och kommer att kosta cirka 599:-.
På tal om OmniLite, så sitter numera munstyckena fastskruvade i brännaren så att man alltid har dem med sig om man byter drivmedel. Dessutom så är det mindre risk att tappa brännplattan som numera sitter fast med en fjäder.

Dessutom har Primus tagit fram nya slimmade och drickvänliga termosar.

Ja som ni ser så jobbar produktutvecklarna på Primus hårt och kreativt. Nu hoppas jag på en kall vinter och att jag får möjlighet till att testa den nya vintergasen i skarpt och iskallt läge.
Per Wååg från Primus visade hur den nya gasen kokar och reagerar.
Ljuddämparen på.
Tack alla på Primus för att ni bjöd in Näräventyr denna kväll.

Live Free or Die

Ny serie på National Geographic http://channel.nationalgeographic.com/channel/videos/live-free-or-die-thorn/

torsdag 18 september 2014

Förmiddagstur

Så bra, så enkelt och så nära
Jag blev bara tvungen att dela med mig av den fina stunden som Freja och jag fick tillsammans i närområdet.

Egentligen har jag inget att berätta om stunden eller så har jag massor.
Det är sådana här små stunder som gör att jag fylls av positiv energi. Så enkelt och så nära. Så bra.
Hoppas du får en fin helg och om du är ledig så hoppas jag att du gör något bra av den, något som du vill och som du mår bra av. Något som gör att du får energi att gå vidare. Trevlig helg!
Skogen var så stilla och tyst i dag.
 Den här gången hittade jag faktiskt benet före Freja

tisdag 16 september 2014

Närvaro i naturen

Skön stund i det fria
Idag hade jag tänkt att jag skulle ta det riktigt lugnt eftersom det har blivit två sena kvällar och lite sömn.

Men i går kväll var jag på besök hos Primus som presenterade en rad innovativa nyheter och samtidigt träffade jag en massa inspirerande friluftsmänniskor. (jag kommer rapportera om nyheterna här på bloggen inom kort)
Allt detta gjorde att jag ville ut i skogen en sväng.
Så Freja och jag stack ut på förmiddagen innan jobbet.
Jag hittade en lugn plats vid Näshultasjön där jag gjorde upp en eld. Det var så otroligt skönt.
Maten fixade jag över elden och på mitt Primus EtaLite.
Den relativt korta stunden som jag var där i skogen kände jag i alla fall  en stark närvaro, jag hade givetvis önskat att jag skulle ha kunnat stanna kvar åtminstone hela dagen. Men när jag kom till jobbet var jag fylld av både energi och vita bönor:)


Det var inte bara Freja och jag som gick på Sörmlandsleden


fredag 12 september 2014

Test ecco ulterra

I vått och torrt med ecco ulterra
Under några månader har jag använt ecco ulterra dagligen, både på jobbet och i skogen och jag får lov att säga att jag just hittat mina nya favoritskor.
ecco ulterra
De är lätta, smidiga och faktiskt ganska stadiga i vristen.
Ecco ulterra imponerar på mig efter en hel dags vandring i skogen med regn och blött gräs, så kommer jag hem och tar av mig och fötterna är torra och varma. Det tycker jag är riktigt bra. Någon timme senare tar jag på mig ecco ulterra igen och cyklar till jobbet för att jobba kväll. Fukten kryper inte in utan jag är torr och varm om fötterna hela kvällen.
Sulan håller bra grepp på de flesta underlag. Det känns lika smidigt som att gå med gymnastikskor i skogen, fötterna blir pigga och vandringen lite längre än vanligt. Men ändå är ecco ulterra så pass stadig att jag inte blir trött eller får ont i vristerna.
ecco ulterra
Efter en hel dags vandring i vått väder så höll ecco ulterra fötterna varma och torra.



ecco ulterra imponerar på mig och jag ger dem 4 av 5 Näräventyr i betyg.

torsdag 11 september 2014

Årets Unga Näräventyrare 2010

Kul återseende!
Mins ni Oskar Åkesson då han tio år gammal blev Årets Unga Näräventyrare 2010?
Jag fick ett mejl från hanns far Björn. Här är mejlet och bilderna:

"Hej Mikael
Jag hittade tillbaka till din underbara blogg.
Fick en flachback och tänkte visa en av era tidiga näräventyrare idag.
Oskar Åkesson Årets unga näräventyrare 2010.
15år i år tar gärna cykeln eller skorna och ger sig ut i skog och mark för övernattningsturer i hela Skaraborg.
Här kommer två bilder på honom när vi genomförde hans konfirmationsönskan. En vandring genom Sarek mitten av augusti i år."

Oskar äter middag med Äphar i bakgrunden

Här vadar han Tielmavadet.

tisdag 9 september 2014

Skogsbranden i Västmanland

En tung resa i skogsbrandens svarta fotspår
Jag kliver av hojen och känner en stor sorg skölja över mig. Det är helt ofattbart och förskräckligt hur branden ödelagt skogen.
Anledningen till att jag åkt upp hit till den brandhärjade skogen i Västmanland mellan Ramnäs och Ängelsberg är att jag vill se förödelsen med egna ögon.
Trots att jag följt rapporteringen om skogsbranden så är det först här på plats som jag inser hur förödande det är för folk som bor här. Jag får en klump i magen då jag tänker på om det här skulle vara mitt närområde och min favoritskog som såg ut så här.
Jag har åkt någon mil in på grusvägarna nordost om Ramnäs, flera mindre vägar är avstängda med stora förbudsskyltar och jag förstår varför. Längre in på de mindre vägarna ligger nämligen brända träd kors och tvärs över vägen.
Luften stinker av sot och aska och det är alldeles tyst.

Jag lider verkligen med alla drabbade. Jag tänker också på de djur som fångats i lågorna. Suck! Det är inga trevliga tankar.
Men så ser jag en tretåig hackspett flyga över mig och rakt in i den förkolnade spökskogen. Jag blir genast gladare och en strimma av hopp tänds. Det är ju faktiskt så att ur den här förödande skogsbranden föds det möjligheter till en nystart och förutsättningar för nya arter att etablera sig.
Jag vet det är en klen tröst, men i det här läget gäller det att se alla positiva effekter för att man ska kunna gå vidare.

Jag kommer att återkomma hit för att se brandnäva och andra arter etablera sig. Röster har även höjts för att göra detta brandskadade område i Västmanland till ett naturreservat.
På tal om naturreservat. För att få lukta på färsk mossa och levande träd så åkte jag till ett intilliggande naturreservat som klarat sig ganska bra från skogsbranden. Där stannade jag och fikade i den mjuka gröna mossan.
Jag vet att det är mycket bilder på motorcykeln, men det var ju med den som jag åkte upp hit och jag är lite nyförälskad i den :)






















Mer info om skogsbranden här: Fakta om skogsbranden i Västmanland

Mat över öppen eld

Samling runt elden
Efter att jag jobbat hela helgen med förkylning i kroppen var det extra skönt att sticka ut i skogen för att koppla av en stund. Förutom Freja så följde även Mikael Kalmeborg med ut i skogen den här septembermåndagen.

Målet var att ta det lugnt och så blev det.
Med lätt packning, i princip hade vi bara tarp, vatten, mat och liggunderlag med oss, när vi gick ut på Sörmlandsleden. Vi startade vid Svalboviken och gick några kilometer mot Hälleforsnäs, närmare bestämt till Mögsjön.
Vi hann lagom få eld med tändstålet då de första regndropparna kom och när tarpen var uppe så höll regnet i sig.
Det var naturligtvis jätteskönt och avkopplande att ligga och höra regnet smattra mot tarpen och elden knastra så där skönt.
Vi började med att koka vatten i våra muggar från Canteen shopen för att fylla på våra vattenflaskor. Vattnet kom från sjön.
Sedan var det dags att värma en burk vitabönor och en bit nedskuren falukorv samt skivad vitlök och en bit hackad ölkorv, allt rymdes i den rostfria muggen från Canteen chop.
Jag kan verkligen rekommendera deras vattenflasksystem med mugg.
Tiden flöt på och vi planerade, skissade och diskuterade hur en optimal ryggsäck skulle se ut. Mikael Kalmeborg har långtgående planer för hur en ny ryggsäck från Snigeldesign ska se ut.
Jag tror att med Kalmeborgs erfarenhet och Snigeldesigns kvalitet så kommer det bli en riktigt bra och framför allt mångsidig och flexibel ryggsäck.
Jag har blivit lovad att få testa säcken när den kommer i ett prototyp utförande så jag kommer garanterat att rapportera om den innovativa ryggsäcken här på bloggen. Det kommer dock att ta minst ett halvår så håll ut.
Freja gillar också Blå band :)

Enkelt och fantastiskt gott. När livet är som bäst.


Freja föredrar en egen kupé

Här köpte jag min vattenflaska och mugg i stål Canteen shop

fredag 5 september 2014

Test Bergans Rondane 65l

Bergans Rondane 65l växer med uppgiften
Det senaste halvåret har jag och Bergans Rondane 65l hållit i hop i vått och torrt och vi kommer garanterat hålla i hop ett tag till.
Notera att jag har en vattentät plastficka på bröstbandet med karta och kompass i.
Efter att jag dagligen använt en större och tyngre säck från Svenska Snigeldesign bestämde jag mig för att köpa en lättare variant från grannlandet Norge. Valet blev en av Bergans nya extra lätta säckar, Rondane.
Det jag gillar med Rondane är att den har ett skönt bärsystem som dessutom är justerbart efter rygglängd, den har en ryggplatta vilket underlättar packning och samtidigt gör den skön att bära.
Man ska dock komma i håg att en ultralätt ryggsäck ska aldrig packas för tung. Det är ju det som är hela grejen med en lätt säck att den just ska vara lätt.
Den totala vikten på min säck med utrustning för ett par nätter i skogen ligger på cirka 9-13 kilo och det är inga problem att vandra eller cykla med den vikten.
Jag har burit cirka 22 kilo och det har gått, men då känner man efter ett tag att säcken inte är byggd för så tung packning. Upp till 15 kilo är perfekt för Rondane.
Bergans produkter är kända för sin goda kvalitet och funktion, det gäller även den här säcken. Så jag blev inte besviken.
Det är lätt att hitta och få snabb överblick över utrustningen när man kan öppna hela fronten.
Topplocket är fast och innehåller en mycket rymlig ficka, jag hade dock önskat att det gått att justera locket i höjd.
Säcken går att öppna i botten. Där kan man dela av säcken eller öppna hela utrymmet. Där har jag Hilleberg tarpen, bivanorak och Expeds byxholkar.
Det går även att öppna hela framsidan på ryggsäcken så att man snabbt kommer åt utrustningen.
Sidofickorna och ryggfickan är perfekt för vattenflaska, kök, mat eller regnställ.
Fickan på höftbältet är för litet för att rymma mer än nycklar eller ett litet första förband. Jag hade önskat en dubbelt så stor ficka. Sedan är jag lite förvånad att inte Bergans valt att sätta en kombinerad visselpipa och spänne till bröstbandet.
Har man bara lite packning med så går det enkelt att tighta till säcken med remmar.
Det går även bra att ha vätskesystem i säcken.
kort sagt så är Bergans Rondane 65l en ryggsäck som jag kan rekommendera med gott samvete, det finns även en som har ett bärsystem mer anpassad för kvinnor.
Topplocket är mycket rymligt
Fakta:
Bergans Rondane 65l
Bärsystemet går att justera efter bärarens längd, mellan 160-200 cm
Vikt 1,4 kg
Rymmer 65 liter
Pris cirka 1800:-

Plus och minus:
 + Lätt
+ Rymlig
+ Bra bärsystem
+ Justerbar rygglängd
+ Öppningsbar i botten
+ Helt öppningsbar framsida
+ Delbar botten
+ Öglor för att fästa, tält, sovsäck eller liggunderlag
+ Möjlighet till vattensystem
+ Komprimerings remmar för att tighta till säcken
+ Fästen till vandringsstavar eller isyxa

- Saknar visselpipa
- För liten ficka på höftbältet
- Ytterfickorna är lite trånga
- Regnskydd ingår inte
Rygglängden justeras enkelt med kardborre.

Under dragkedjan i botten har jag tarp, poncho och regnbyxor.

Liggunderlaget har jag satt dit.
Notera luftspalten mot ryggen, bra ventilerad alltså.
Bergans Rondane 65L, får 3 av 5 Näräventyr i betyg
#Bergans

måndag 1 september 2014

Eskilstunas högsta punkt, Tyckenhedsberget

Toppenvandring med toppensällskap
Jag på Eskilstunas högsta punkt Tyckenhedsberget drygt 114 möh

I lördags var Susanne, Freja och jag ute på en eftermiddagstur i de sörmländska skogarna.
Vi startade vid Svalboviken och vandrade söderut mot Eskilstunas högsta punkt Tyckenhedsberget. Därefter fortsatte vi i någon timma till den lilla skogstjärnen Tryningen.
Där tog vi en fika och tittade på ett svanpar som tydligen slagit sig till ro i tjärnen sedan vände vi om.
Vädret var varmt och skönt och vi hittade massor av karljohan svampar.
Kolarkojan som vi passerade lockade verkligen till en äventyrlig övernattning för två. Vi får se om passar på att stanna där en natt.
Kolarkojan såg verkligen inbjudande ut.

Svanarna hade tyvärr inte någon unge, annars så hade dom en fin sjö.

Härligt förtrollande träd

Liknande inlägg

liknande